Els monitors d’esquí del país anuncien mobilitzacions si les estacions no els contracten

L’AAME rebutja els greuges respecte dels professionals estrangers que pateixen a parer seu els treballadors residents i denuncien que els ajuts de l’administració són pràcticament impossibles d’obtenir

Una imatge de l'estació d'Ordino-Arcalís aquest dissabte.
Una imatge de l'estació d'Ordino-Arcalís aquest dissabte. ORDINO ARCALÍS

“Des de l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME) demanem a les empreses explotadores dels camps de neu que també es facin responsables dels seus treballadors residents fixos-discontinus, que els donin d'alta i si no hi ha prou feina els posin en ERTO, i si aquestes empreses no ho fan, que el Govern del Principat d'Andorra, com també ha fet per als temporers, es posicioni en aquest sentit.”

Els monitors d’esquí del país estan començant a perdre la paciència o, almenys, s’estan afartant de veure com professionals estrangers que han estat ‘portats’ per les estacions han estat contractats per aquestes seguint les directrius del Govern i, en canvi, ells no poden treballar alhora que els és molt difícil de poder accedir als ajuts de l’administració pels requisits que es demanen. D’aquí que no descarten emprendre ben aviat accions -“les que siguin”, segons les fonts consultades- per reclamar el dret al treball i a la dignitat.

L’entitat recorda que ha anat “alertant de l'oblit i abandó que hem anat patint els professionals de la neu, concretament dels monitors d'esquí, tot i que som coneixedors de la similar situació d'altres companys de pistes”

A través d’un comunicat a les xarxes socials, l’AAME admet que és conscient de les dificultats i de la situació. Però això no treu que estan observant maneres de fer que els enutgen i que consideren un greuge. La temporada “ha començat d'una forma atípica, amb la impossibilitat dels turistes d'accedir al país, almenys per esquiar, i amb totes les mesures sanitàries al màxim a causa de la pandèmia”. En la comunicació, l’entitat recorda que ha anat “alertant de l'oblit i abandó que hem anat patint els professionals de la neu, concretament dels monitors d'esquí, tot i que som coneixedors de la similar situació d'altres companys de pistes”.

En aquest marc afirmen que “malauradament un cop més, hem de denunciar al Govern d'Andorra i reclamar a les empreses explotadores dels camps de neu, que no ens tornin a oblidar ni abandonar”. “El Govern d'Andorra va anunciar que tots els treballadors nacionals de la neu podríem demanar ajudes de desocupació i que les empreses explotadores dels camps de neu havien de fer-se càrrec d'aquells treballadors, amb quota de temporada, que havien fet venir”. Explica l’AAME que excepte una escola i alguna excepció en les altres dues, “a quasi tots els monitors d'Andorra les seves empreses els hi ha dit que s’adrecin a l’administració per demanar les citades ajudes, i seguin l'exigència de Govern han donat d’alta els treballadors estrangers amb precontractes que ells mateixos han fet vindre a Andorra”.

“Si les empreses explotadores dels camps de neu han de fer-se càrrec dels treballadors estrangers que han fet venir expressament, tot i conèixer la situació mundial de la pandèmia i com això ha afectat al món de la neu, per què no s’han de fer càrrec dels seus treballadors residents fixos-discontinus que porten treballant anys, inclòs dècades, a l'empresa. Per què la gent del país no té dret a treballar?”

Per molt que sembli al contrari, la situació està lluny de resoldre’s, segons l’AAME, que recorda que “ja vam informar de l'acomiadament de monitors d'Andorra durant la pretemporada”. És en aquest punt quan l’organització manté que “accedir a les ajudes per desocupació del Govern d'Andorra calen unes condicions, i està pensat per treballadors que en aquests moments no tenen feina ni en troben, no està pensat per a treballadors que les seves empreses estan obertes, però no els volen donar d’alta”. “Un altre punt és que si les empreses explotadores dels camps de neu han de fer-se càrrec dels treballadors estrangers que han fet venir expressament, tot i conèixer la situació mundial de la pandèmia i com això ha afectat al món de la neu, per què no s’han de fer càrrec dels seus treballadors residents fixos-discontinus que porten treballant anys, inclòs dècades, a l'empresa. Per què la gent del país no té dret a treballar?”

L’entitat assegura haver rebut múltiples queixes de professionals enfadats, preocupats i en situació laboral i econòmica delicada que “no entenen per què ells no poden treballar a la seva escola si aquesta està oberta hi ha contractat monitors estrangers, no entenen que hagin d'anar a demanar ajudes de desocupació”. Per aquest motiu “des de l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí demanem a les empreses explotadores dels camps de neu que també es facin responsables dels seus treballadors residents fixos-discontinus, que els donin d'alta i si no hi ha prou feina els posin en ERTO, i si aquestes empreses no ho fan, que el Govern del Principat d'Andorra, com també ha fet per als temporers, es posicioni en aquest sentit”.

L’associació recorda que “per a un treballador, un professional, la seva dignitat passa pel dret al treball, i a unes condicions laborals i salarials dignes”. Per tant: “No demanem res més, volem treballar. I sí, sabem que no hi ha la feina d’altres temporades, però els monitors del país som igual de professionals que els d’altres països, i a més, parlem la llengua del país, com moltes altres, i som ensenyants de la tècnica andorrana”. En definitiva: “Esperem tenir una reacció ràpida per part de Govern, com així dels cònsols concernits, i de les empreses explotadores dels camps de neu. La situació entre els monitors d'Andorra ens preocupa i no descartem emprendre les accions que considerem oportunes per poder defensar els nostres drets, obligacions, i el nostre futur com a professionals, com a andorrans i residents i com a persones”.

Comentaris (22)

Trending