Andorra assaja un sistema pioner de rescat d’esquiadors ‘encallats’ en remuntadors

Tècnics de totes les estacions del país fan un simulacre d’evacuació juntament amb bombers i un helicòpter, que permetria retirar les persones que eventualment quedessin travades de forma més ràpida i còmoda

https://youtu.be/lzDQm-cSOww

Tècnics de totes les estacions d’esquí del país, juntament amb integrants del cos de bombers i responsables d’Heliand, amb un helicòpter de la companyia, han estat provant un nou sistema d’evacuació d’esquiadors que eventualment poguessin quedar ‘encallats’ en algun remuntador per alguna falla d’aquest. Es tracta d’una fórmula pionera, que hores d’ara només es du a terme a Suïssa i a Andorra, i que permet un més ràpid rescat i, alhora, més còmode per a les persones atrapades.

El simulacre s’ha fet aquest dimecres a Grau Roig, que és el punt de més fàcil trobada per a experts en seguretat i evacuacions de tots els camps de neu del país, convocats per Ski Andorra. De forma general, el nou mecanisme ha estat molt ben valorat, tal i com ha reconegut, per exemple, el director tècnic de Grandvalira Ensisa, Enric Barbier. Això sí, per poder activar aquest sistema cal que les condicions facin possible l’enlairament de l’helicòpter, circumstància que no sempre pot ser.

En tot cas, aquest dimecres sí que va poder ser. El sistema que ara s’assaja, i que necessita obligatòriament, més enllà de l’helicòpter, la intervenció dels bombers, seria complementari al que s’està fent des de sempre. Perquè com ha recordat Barbier, “la nostra obligació és ser autònoms” atès que així ho marca el marc legal. Per tant, els equips de l’estació han d’estar preparats per poder alliberar els esquiadors que eventualment es quedin atrapats en un telecabina o en un telecadira.



TRES MOMENTS DIFERENTS.-Els vídeos mostren tres moments diferents. En primer lloc, un bomber posa amb total seguretat un equip de rescat al cap de la pilona. De la mateixa manera podria deixar un rescatador sobre la cadira o sobre la cabina. Posteriorment, s’evacuen cinc persones de cop amb el sistema ‘Human Cargo’. Finalment, es pot veure el mètode de desplaçament tradicional pel cable per accedir al vehicle.



El nou sistema “és una possibilitat molt interessant” però “mai no serà la base dels nostres plans de seguretat” perquè, com ha recordat el director tècnic d’Ensisa, la legislació exigeix l’autonomia de les estacions i, alhora, “tots sabem que el dia que passi alguna cosa” les condicions dificultaran molt poder posar en pràctica real el sistema que s’ha estat entrenant. I que aquest dimecres va funcionar a la perfecció. Cert que els ‘esquiadors atrapats’ eren treballadors de les pistes sense el neguit de la realitat.

DUES FASES CLAU

“Si es pot desallotjar una línia amb una hora en lloc de fer-ho amb tres, tot plegat és una altra història”, ha indicat Barbier, que ha destacat la celeritat i la comoditat amb la qual permet actuar el denominat sistema ‘Human Cargo’ que té en la intervenció d’un helicòpter l’element clau del rescat. I que es divideix essencialment en dues fases diferenciades.

D’una banda, en un primer moment, l’helicòpter deixa, amb el suport d’un bomber, els rescatadors de l’estació damunt d’una pilona del giny o d’un dels vehicles del mateix. Aquest rescatador s’apropa fins on hi ha els esquiadors atrapats i els col·loca el triangle a mode d’arnès. Posteriorment, es torna a mobilitzar l’helicòpter perquè, amb un bomber, pugui, d’un sol cop, treure cinc persones del lloc, del vehicle (cabina del telecabina o cadira del telecadira), on estiguin encallats.

Aquestes operacions “permeten guanyar molt molt de temps”, ha remarcat Barbier, que ha destacat, també, que l’helicòpter, una vegada feta la seva fase de l’actuació, la retirada de cinc persones d’un sol cop, a més a més les porta en un lloc segur, una possibilitat que no sempre és evident quan l’operació de rescat s’ha de fer manualment.

Bàsicament perquè hi ha ocasions en què primer es baixa l’esquiador del giny on està atrapat i, després, se l’ha de traslladar en una altra pista, a la carretera o a on sigui, per poder-lo situar en un lloc segur. L’helicòpter fa aquest pas amb un sol cop. Del lloc on hi ha l’encallament al punt on es pot considerar segur l’esquiador atrapat. Per ara, el ‘Human Cargo’ és només una eina, un sistema, que empra Suïssa i que ara posa a punt Andorra. Ni França ni Àustria ara per ara no han optat per aquest mètode.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending