Esprint per l'aprovació exprés de les lleis òmnibus i d'estat d'alarma

La primera, d'extrema urgència i necessitat, va directa al ple del Consell General sense passar per la comissió legislativa

-
-
El Consell General aprovarà de manera exprès les lleis òmnibus i d'estat d'alarma. La primera anirà directa al ple sense passar per la comissió legislativa corresponent mentre que la segona, que entrarà pel procediment d'urgència, es pot esmenar però amb una reducció del termini per presentar les propostes de modificació. L'objectiu és consensuar el text, entre tots els grups, per agilitzar el procés d'aprovació.

La màquina legislativa està funcionant a ple rendiment perquè els dos textos legislatius es puguin aplicar el més aviat possible tenint en compte la situació que es viu per la pandèmia del coronavirus. En principi, els grups de l'oposició al Consell General hi donaran suport tot i que des del socialdemòcrata es considera que l'òmnibus podria ser més agosarada. La intenció de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) és que estiguin aprovades, com a molt tard, a principis de la setmana vinent.

Sembla difícil que la sessió es pugui fer de manera telemàtica però sí que el reglament permetria celebrar-la amb només 14 consellers generals, la meitat del ple. La llei òmnibus preveu l’augment de la capacitat d’endeutament del país, reduir les cotitzacions dels autònoms, desenvolupar un programa de crèdits tous o la coresponsabilització de l’impacte econòmic entre empreses i treballadors.

Pel que fa a la llei d'estat d'alarma i emergència donarà resposta a situacions d'especial gravetat, mitjançant la limitació provisional de la llibertat de circulació, del dret a la lliure entrada i sortida del Principat i al dret a la propietat privada.

Comentaris (4)

Trending