Espot tira l’ham a ‘l’eterna candidata’ laurediana Núria Rossell

La independent tantes vegades festejada per diversos projectes polítics ocuparia una de les primeres posicions a la llista nacional de DA

La laurediana Núria Rossell en una festa de Canòlich.
La laurediana Núria Rossell en una festa de Canòlich.
El treball del candidat demòcrata, Xavier Espot, per mirar de presentar unes candidatures tant allunyades de l’activitat governamental com sigui possible és ingent. L’encara ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia no defuig, més aviat el contrari, de mirar d’incorporar a les llistes independents que, alhora, suposin una renovació política. En aquest marc, un dels fitxatges més que previsibles per a la llista nacional seria el de ‘l’eterna candidata’ laurediana Núria Rossell. 

Espot esperaria que la incorporació de la independent tantes vegades festejada per diversos projectes polítics -fins i tot molt ben vista per poder haver arribat al consolat- estiri vots també cap a una parroquial que tindrà al davant la sempre complicada llista d’Unió Laurediana, ara immersa en la ‘terceravia’. Rossell ha estat sondejada pels demòcrates i, segons algunes fonts, si la candidata no ha donat el sí poc n’hi falta, encara que amb una setmana llarga de marge, el trencaclosques que suposa la confecció de candidatures pot variar i molt.

Rossell seria la ‘quota laurediana’ a la llista nacional i, per tant, ocuparia un dels llocs capdavanters. Probablement, de confirmar-se la seva incorporació, una de les cinc primeres places. El ‘fitxatge’ hauria de donar volada a l’oferta demòcrata en la circumscripció laurediana. Ara per ara, continua com a candidat fixe l’encara ministre de Salut, Carles Álvarez. Encara que és poc probable, no es pot encara descartar del tot que DA es pugui incorporar a una candidatura independent laurediana a mode de Laurèdia en Comú que des del punt de vista de les aliances partiria de la base d’assegurar la governabilitat.

Silva Riba ‘cau’ de la candidatura territorial taronja d’Andorra la Vella, on es dóna per fet, com a segon, la presència de l’ambaixador Enric Tarrado

Aquesta candidatura independent no està ni gestant-se. Només hi ha converses entre alguns independents, integrants de l’entorn demòcrata i membres d’SDP. Però quan coincideixen components de DA amb persones que donen suport sense fissures a l’actual majoria comunal la gestació del projecte es veu frenat. No obstant això, les fonts consultades han assegurat que veuen poc probable que qualli un projecte independent transversal per enfrontar-se a UL-‘terceravia’ i, per tant, DA, com la resta de formacions, haurà d’anar per lliure.

A Sant Julià, com arreu, encara hi ha molts interrogants. A Andorra la Vella, per exemple, es dóna per segur Enric Tarrado com a ‘quota’ de Virtus Unita però, en canvi, hauria ‘caigut’ Sílvia Riba. Els demòcrates, però, no tindran cap dificultat per fer candidatura. Com al final tampoc no en tindran a Canillo malgrat que una de les peces més preuades i que el comitè parroquial pretenia que fos un dels dos integrants del tiquet electoral, Marc Casal, hauria reiterat aquest cap de setmana la seva negativa.

El cas d’Ordino

Esperant què passa aquest dilluns amb la reunió programada per Ciutadans Compromesos (CC), que ha de fer moure fitxes en molts partits, i no només per a la circumscripció de la Massana, i encara amb molts fronts oberts per part de tots els partits a totes les parròquies, una de les situacions més paradoxals es donen a Ordino, ‘col·legi’ electoral que pot resultar clau. Si el moviment transversal independent havia posat contra les cordes DA, el fitxatge per part dels demòcrates del pneumòleg Joan Martínez Benazet ha canviat els papers d’uns i altres.

El fitxatge de Martínez Benazet pels demòcrates ordinencs ha suposat un daltabaix que es mira de refer en la plataforma independent

Les diversos fonts consultades han confirmat que l’entrada en joc del director assistencial del SAAS ha estat un autèntic dard enverinat per a la plataforma independent que s’estava configurant. A les parròquies, els jocs familiars compten molt. I aquest seria el cas. Però, per ara, el moviment independent, que encara no ha aconseguit tancar cap candidatura clara, continua endavant. El plantejament actual és aconseguir el suport de totes les formacions, que es ‘dissoldrien’ en aquesta plataforma independent per fer front a DA, per molt que els candidats (Martínez Benazet i Sandra Codina) tinguin una bona requesta a la parròquia. 

La qüestió, hores d’ara, és aconseguir uns lideratges que convencin totes les parts i equilibrin tots els interessos i poders fàctics ordinencs. D’entrada, els promotors del moviment independent, més enllà de rebre com una galleda d’aigua freda els fitxatges fets pels demòcrates, més malament encara se’ls va posar l’oferiment de l’entorn de DA d’integrar alguns dels seus impulsors i recollir algunes dels seus neguits a canvi de desactivar la plataforma transversal.

Comentaris (3)

Trending