Espot reconeix que el centre per a joves amb trastorns de conducta i addiccions va tard

El ministre assegura que per un problema pressupostari el CREI no podrà entrar en funcionament quan s’havia anunciat i que espera que sigui una realitat durant el 2019

-
-
El ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, ha reconegut que “per problemes pressupostaris” el centre que s’ha d’ubicar a l’antiga residència Solà d’Enclar per acollir joves amb trastorns de conducta o addiccions anirà més tard del que es pensava i es va anunciar. El titular d’Afers Socials espera que durant el 2019 sigui una realitat, però ja no ha volgut concretar massa res perquè “no vull haver de rectificar les meves paraules”.

Espot ha assegurat que el projecte urbanístic, pedagògic i social ja està apunt malgrat que encara no s’ha compartit amb els col·lectius socials als quals el ministeri té habitualment informats. El ministre ha explicat que es preveia poder disposar d’unes donacions per poder finançar la rehabilitació de la Solà d’Enclar però que per unes dificultats “comptables i financeres” aquells diners no s’han pogut destinar al que es pretenia. El titular d’Afers Socials ha assegurat que per al 2019 ja hi ha la partida pressupostària prevista per tirar endavant l’obra. I que espera que durant aquell exercici estigui en marge un centre que el propi ministre havia afirmat que seria una realitat o al darrer tram d’aquest 2018 que ja s’acaba o durant el primer trimestre de l’any que ve.

El que hi ha, també, és gairebé 1,5 milions d’euros previstos per enderrocar l’antic hospital, que hi ha just a tocar la residència ara tancada i propietat de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Espot, davant els dubtes exposats pel conseller general socialdemòcrata Pere López vist que el geriàtric està en una zona compromesa per risc d’arrossegalls i caigudes de rocs, ha defensat que el Solà d’Enclar és un bon emplaçament per acollir un equipament -el Centre de reeducació intensiva (CREI)-  que es considera necessari, especialment per l’oposició.

La Gavernera

Durant la sessió de control parlamentari també s’ha parlat del centre d’atenció d’infants (CAI), que actualment tracta 28 menors per 32 professionals que hi treballen. Espot ha defensat la feina que es fa a la Gavernera -entesa ja no com un sol espai, ha recordat- i ha afirmat que “no prejutjo que no es puguin fer algunes coses malament” alhora que ha lamentat i rebutjat que es pugui “prejutjar que tots els professionals ho fan malament”.

El debat centrat fonamental entre el titular d’Afers Socials i el líder socialdemòcrata ha girat entorn a les condicions laborals dels treballadors del CAI. El ministre, que ha explicat que el model començarà a canviar a partir del mes de gener, ha assegurat que a poc a poc s’està canviant la situació del personal perquè deixin l’eventualitat amb la qual treballen. No obstant això, el 75% dels empleats, com ha remarcat Pere López són eventuals. El conseller socialdemòcrata ha demanat, també, que es procedeixi amb urgència a fer una valorització dels professionals que treballen al centre no només amb paraules sinó també des del punt de vista remuneratori.

Comentaris

Trending