Soldeu i el Tarter miren al cel i al termòmetre

Els especialistes en la preparació de pistes de Grandvalira han d’intensificar els esforços arran de l’increment de les temperatures i la pluja que ha caigut les darreres hores i han fet anar en orris la feina prèvia feta en vista a les finals de la Copa del Món

Operaris treballant al peu de la pista Avet de Soldeu, aquest diumenge.
Operaris treballant al peu de la pista Avet de Soldeu, aquest diumenge.

Els especialistes en la preparació de pistes de Grandvalira i, de fet, tots aquells que participen de l’organització de les finals de la Copa del Món que se celebren aquesta setmana vinent a Soldeu i al Tarter clamen al cel, i mai millor dit, perquè la climatologia no els continuï fent la guitza. L’increment de les temperatures i la pluja caiguda les darreres hores han fet malbé bona part de la feina prèvia que s’havia dut a terme en vista a tenir-ho tot a punt per la competició.

Des d’aquest diumenge que ja hi ha hagut reunions amb responsables de la Federació Internacional d’Esquí (FIS), que ja són a Andorra per controlar tot el que hagi de passar. La preparació és mil·limètrica. Prou que ho saben a Grandvalira i prou que havien fet els deures fins ara. Però aquest augment de les temperatures, ben inesperat fa ben pocs dies, estan posar la cos. No obstant això, els tècnics de la FIS haurien confirmat aquesta tarda mateix, segons fonts properes a l’organització, que tot tira endavant tal i com estava i està plantejat.

Els tècnics de la FIS haurien confirmat aquesta tarda mateix que tot tira endavant tal i com estava i està plantejat; ara bé, com en qualsevol seu, es faran inspeccions sovintejades i des de primera hora d’aquest dilluns

Certament, s’hauran de fer seguiments molt acurats i repetitius. Però que els màxims responsables de la FIS fins ara desplaçats al Principat no hagin obligat a fer cap canvi és, ara per ara, un bon senyal per a una competició que per primera vegada en la història de l’equí tindrà un participant andorrà, un Joan Verdú que ha confirmat aquest diumenge a Eslovènia que està entre els 25 millors del món de l’eslàlom gegant.

Aquest dilluns ben aviat, a primera hora, ja es faran inspeccions per continuar avaluant la situació. Tots els equips de Grandvalira estan centrats en optimitzar les condicions per a aquells recintes, instal·lacions i pistes que hagin d’acollir qualsevol activitat relacionada amb les finals de la Copa del Món. Les previsions, que són molt canviants, semblen assenyalar hores d’ara precipitacions per a dimarts.

Encara que sembli el contrari, quan s’està treballant en un sentit concret, que nevi no sempre és bo. De fet, pot ser perjudicial. Una finestra de baixes temperatures i poder treballar amb neu de cultiu és per aquest tipus de competicions molt millor. Infinitament millor. En fi, la logística va per un camí i l’activitat esportiva, per un altre. La competició formal s’inicia dimecres a la pista Àliga. Soldeu i el Tarter viuran un autèntic espectacle si les condicions no s’obstinen a fer una cosa distinta. Amb tot, però, només un parell de disciplines decidiran el campió a Andorra.

ELS GUARDONS

Justament, quant als guardons de la temporada que s’entregaran a Grandvalira, Mikaela Shiffrin, després de coronar-se aquest dissabte a Are com a l'esportista que suma més victòries en curses de Copa del Món d'esquí alpí de la història, recollirà el Globus de Cristall de l'Overall 2023 el diumenge 19 de març a Soldeu, així com els de les disciplines d’eslàlom i eslàlom gegant. Serà el 5è Overall que suma a la seva carrera esportiva, el segon que recull a Soldeu. Per disciplines, en total té 7 d’Eslàlom, 2 d’Eslàlom Gegant, i 1 de Supergegant.

L'esquiadora nordamericana intentarà fer encara més gran la seva proesa, competint a les proves de Copa del Món del dia 16 en supergegant a l'Àliga, i els dies 18 i 19 a Avet en eslàlom i eslàlom gegant. L’objectiu seria seguir afegint més títols al seu palmarès i superar la ja estratosfèrica xifra de 87 victòries i 136 pòdiums aconseguits. Fins ara l'esquiador Ingemar Stenmark era qui ostentava aquesta fita esportiva.

A Andorra només es decidirà la vencedora d'una disciplina femenina: el supergegant; en categoria masculina queda per aclarir el títol en eslàlom

En descens femení serà la Italiana Sofia Goggia qui recollirà el guardó de la categoria, títol que posseeix des de les tres darreres temporades i que també va guanyar el 2018. La italiana correrà el dimecres a l’Àliga. Així doncs, a Andorra només es decidirà la vencedora d'una disciplina femenina: el supergegant. Serà a l’Àliga, El Tarter, el dijous 16 de març, a partir de les 10 h. En aquest cas, Elena Curtoni lidera la classificació i si assolís acabar com a líder, suposaria el primer Globus de Cristall per a l’esquiadora italiana.

En categoria masculina, Marco Odermatt recollirà el Globus de Cristall Overall 2023, repetint el que ja va guanyar el 2022. A més, el suís també és el guanyador dels globus en eslàlom gegant i supergegant aquest 2023. De la seva banda, Aleksander Kilder s'alçara amb el premi en descens, revalidant el del 2022. Igualment, tots dos competiran en les respectives curses de Copa del Món a Grandvalira. La disciplina masculina que es decidirà a Andorra serà l'eslàlom, que lidera Lucas Braathen, seguit del seu compatriota Henrik Kristoffersen, que defensarà el títol que va guanyar el 2022. Per al noruec, seria el primer Globus de Cristall del seu palmarès.

Comentaris (6)

Trending