La resurrecció de l’Andorra arriba amb gol de Karrikaburu

Els tricolors, liderats per un triumvirat d’entrenadors interins i un gran Ratti a la porteria, aconsegueixen una victòria de vital importància davant el Mirandés (1-0)

Jon Karrikaburu celebrant el gol de la victòria.
Jon Karrikaburu celebrant el gol de la victòria. FC ANDORRA

Sense un entrenador principal, i amb Gerard Piqué i Jaume Nogués donant ordres des de la zona tècnica, l’Andorra ha tornat a aconseguir un triomf molt important per seguir lluitant per la salvació. Amb aquest resultat, els tricolors queden a un sol punt de la permanència i seguiran pendents dels duels que enfronten als altres rivals directes. Aquest cop ha estat Karrikaburu qui ha marcat el seu primer gol amb la samarreta tricolor a la segona part per donar els tres punts a un equip que espera l’arribada del seu nou tècnic en les pròximes hores.

Liderats pel triumvirat d’interins format per Toni Astorgano, entrenador titular, Aitor Yeto i Jose Bermúdez, l’Andorra ha canviat algunes peces de l’onze inicial d’Eder Sarabia. Sergio Molina ha tornat al mig del camp, mentre que Lobete i Karrikaburu formaven en atac per recuperar el 4-3-3 habitual de principis de temporada i mostrar una cara més ofensiva.

I és que amb aquesta disposició, l’Andorra s’ha pogut avançar ben aviat al marcador. Una gran centrada de Petxa cap al punt de penal l’ha rematat amb el cap Karrikaburu, però la pilota ha marxat desviada. Ha estat la primera ocasió clara dels locals, que han seguit assetjant la porteria de Ramon Juan des de l’inici.

WhatsApp Image 2024 03 30 at 5.49.37 PM
Álex Pastor ha treballat molt en defensa.

També ho ha provat el Mirandés mitjançant un xut llunyà d’Álvaro Sanz que Ratti ha aturat fàcilment. Els dos equips han sortit amb ganes de gresca. Finalitzant les jugades de més perill i sense concedir massa en defensa. Tot era qüestió d’esperar a veure qui assentava el primer cop, i l’Andorra podria haver-ho aconseguit als vint minuts, quan Pombo ha vist la desmarcada d’Iván Gil, que ja encarava la porteria contrària, però l’àrbitre ha assenyalat el fora de joc.

Els tricolors han permès que el Mirandés pogués aclimatar-se al partit amb el pas dels minuts. Això ha donat més seguretat a la línia de cinc dels de Lisci, que en ocasions no tenien cap inconvenient en pressionar la sortida de l’Andorra, amb Gabri Martínez i Carlos Martín com a puntes de llança. Entre els dos han protagonitzat l’acció més clara dels de vermell i negre, en una centrada que Martín ha rematat i, en segona instància després de l’aturada de Ratti, Gabri ha enviat el seu xut als núvols al 36’.

Abans d’arribar al descans han arribat els millors minuts del Mirandés. Primer han pogut aprofitar un malentès entre Ratti i Jandro en la sortida de pilota, i després Gómez s’ha equivocat en no cedir la pilota Chaira quan s’apropava en solitari al segon pal. Tot això tenint en compte que a l’última jugada de la primera meitat, Reina ha provat un xut frontal que ha tornat a obligar a Ratti a intervenir de forma providencial.

WhatsApp Image 2024 03 30 at 6.23.56 PM (1)
Celebració del gol que, al final, ha donat el triomf a l'Andorra.

La segona meitat ha començat sense masses incidències, amb els dos equips molt poc inspirats. El joc dels despropòsits ha acabat perjudicant a Marsà, que ha perdut una pilota molt valuosa davant Chaira, sense que l’extrem pogués buscar porteria. Un Petxa molt inspirat ha continuat repercutint pel costat dret, però les seves centrades no estaven trobant rematador i donaven opció al contracop dels visitants.

Segueixen patint la falta de gol els tricolors. La marxa de Sarabia no ha evitat que estiguin més alliberats en els últims metres. Un fet que ha quedat palès després que Lobete arribés amb potència fins a la línia de fons i posés una passada molt perillosa que no ha trobat acompanyant. Sobre l’hora de partit, Astorgano i companyia, validats per Nogués i Piqué des de la zona d’analistes, han donat entrada a Bover per Pombo, a qui ja quedaven poques energies. Això ha fet que Iván Gil passés a la banda esquerre, per deixar al mallorquí reforçant el mig del camp.

El capità ha entrat més que connectat al terreny de joc. Provant el xut de llarga distància i arribant des de segona línia per sorprendre als visitants, que buscaven la pilota llarga per poder córrer amb garanties. El Mirandés ha demanat un penal per mans de Marsà dins l’àrea, però el col·legiat ha estimat que el central les tenia les mans recolzades a la gespa.

Jorge Pombo ha estat dels jugadors més desequilibrants del primer temps.

Flaquejaven les forces dels tricolors i, per enèsima vegada, Ratti ha tornat a salvar als seus. Després d’una centrada exterior, Barcia ha rematat amb molta força al 73’  per posar a prova els reflexos del porter argentí, que mantenia en vida a l’Andorra. Iván Gil s’hi ha tornat a la següent jugada però l’ha aturat Ramón Juan, que fins al moment era un mer espectador.

Però llavors ha estat ni més ni menys que Karrikaburu qui ha posat per davant a l’Andorra al 78’. Ha portat molta paciència el primer gol del donostiarra en competició oficial, i finalment ha arribat en el moment més important per als tricolors. ‘Karrika’ ha creuat perfectament un tir molt complicat davant de dos defensors per assegurar momentàniament els tres punts al Nacional.

Un gol que s’ha hagut de gestionar des de les urgències. El Mirandés ha seguit penjant pilotes com a últim recurs, amb Ratti molt atent per rebutjar el perill. Els de vermell i negre han revolucionat els últims minuts i han obligat a l’Andorra a defensar amb els cinc sentits. També han aprofitat per donar entrada a Alende i Scheidler.

WhatsApp Image 2024 03 30 at 5.49.38 PM
Iván Gil, que ha estat substituït, corre darrere una pilota, molt actiu mentre ha estat damunt la gespa.

L’Andorra ha pogut sentenciar el partit després d’una arrancada per la dreta d’Iker Benito, que ha estat derribat dins l’àrea sense que el col·legiat assenyalés res. Ha tocat veure la cara més sofridora dels tricolors en els últims minuts, però aquesta vegada ha estat per sumar tres punts importantíssims en la lluita per la salvació. L’Andorra torna a la senda de la victòria després de quatre partits sense fer-ho.

FC ANDORRA: Ratti; Petxa, Pastor, Marsà, Pampín; Jandro, Molina, Iván Gil (Iker Benito, 76’); Lobete (Alende, 90’), Pombo (Bover, 62’) i Karrikaburu (Scheidler, 90’).

CD MIRANDÉS: Ramón Juan; Pablo Ramón, Barcia, Tachi (Juan María, 84’), Barbu (Lachuer, 84’); Reina, Gómez, Chaira; Álvaro Sanz (Lautaro, 87’), Gabri Martínez i Carlos Martín (La Gumina, 70’).

Gols: 1-0 Karrikaburu (78’).

Targetes: L’àrbitre Sánchez López (Col·legi murcià). Ha mostrat grogues a Petxa (69’) per part de l’Andorra. Per part dels visitants, ha amonestat a Barcia (29’) i Gabri Martínez (71’).

Incidències: 2.004 espectadors a l’Estadi Nacional d’Andorra la Vella.