Un MoraBanc ‘multicara’ trenca la imbatibilitat al potent Partizan en un final amb suspens (61-60)

Un tercer quart de llibre per part dels d’Ibon Navarro (24-8) els ha donat un coixí suficient per remuntar un fluix primer temps i per poder administrar després al marge fins al triomf

Els jugadors celebren la victòria amb el club, amb Arteaga, el millor tricolor, en primer terme. Toni Solanelles

Al capdavall, el que compta és la victòria. I el MoraBanc l’ha aconseguit davant un història com el Partizan del mestre Zeljko Obradovic. Imbatut a l’Eurocup, ha sortit de la ‘Bombonera’ amb la primera derrota en la competició. Per un punt, sí. Però tan li era. David Jelinek, fiable des del tir lliure, se n’ha permès fallar dos a manca de poc més de tres segons. Era igual també. Ha servit el coixí que els d’Ibon Navarro havien aconseguit en un tercer quart espectacular.

Després d’un inici fluix i uns deu minuts segons que fan mantenir els dubtes sobre l’equip de Hannah, Jelinek, Crawford, Diagne i companyia, ha aparegut especialment Víctor Arteaga, però també Oriol Paulí i Miller-McIntyre per aconseguir un coixí suficientment ampli (24-8) per eixugar el desavantatge dels primer vint minuts i tenir prou marge per poder-se anotar, patint i amb suspens, el triomf al final.

Els errors, per una banda i l’altra, han estat els protagonistes dels compassos inicials. Ni encert de cara a cistella ni bones circulacions de pilota. Les bones prestacions, individuals i individualitzades, això sí, del base visitant Madar, han situat el Partizan per davant. Però enmig d’un marc de dubtes i errades, no era res greu. Un parell de recuperacions de pilota en defensa i Oriol Paulí a la carrera han equilibrat ben ràpid la balança. I un bàsquet amb addicional d’Arteaga, que ha sortit en el cinc, han fet passar per primer cop el MoraBanc (9-8).

David Jelinek ha errat dos tirs lliures al final que haurien estat definitius.
David Jelinek ha errat dos tirs lliures al final que haurien estat definitius. Toni Solanelles

El joc no fluïa. Però dins de tot, els andorrans han acabat el quart sent els menys dolents i arribant a assolir fins sis punts de marge (16-10) que ha han estat eixugats ben aviat pels serbis, molt més entonats en l’arrencada del segon període. Deu punts consecutius al segon quart dels d’Obradovic, amb dos triples i un parell de bàsquets de mèrit, han obligat Ibon Navarro a demanar temps mort (16-22 min 13). Però el Partizan ha seguit el seu ritme davant un MoraBanc novament descolorit. Només Jelinek des de més enllà del 6,75 ha tallat momentàniament la sagnia.

Però ha estat un miratge. Els serbis han continuat superant una vegada i una altra els tricolors, fins a assolir un marge d’onze punts (19-30) que han obligat Navarro novament a parar el partit. El Partizan, després d’un primer quart realment fluix, com d’escalfament, havia agafat molt millor la temperatura al partit. El temps mort del tècnic basc ha semblat injectar una mica, només una mica, d’energia als seus. Res per fer llançar les campanes al vol. Però com a mínim sí per semblar que es frenava el que podia ser un daltabaix. Vuit punts de desavantatge al descans (24-32).

Amin Noua ha tornat a fer un partit molt discret.
Amin Noua ha tornat a fer un partit molt discret. Toni Solanelles
El decorat ha canviat del tot després del descans. Ha semblat que l’estona de vestidor ha carregat de piles els d’Ibon Navarro. Energia i encert a cabassos. Primer Arteaga, després Paulí, també Miller-McIntyre. No és que s’hagi remuntat el desavantatge, no. És que amb un joc elèctric el MoraBanc ha passat al davant amb un parcial de 12 a 2 que damunt el parquet semblava espectacular (36-34). I encara els millors minuts de l’Andorra continuarien amb Arteaga dominant sota la cistella rival.

Els de Navarro han tornat a mossegar i molt amb un altre estocada parcial de 12-1 que ha donat deu punts de marge a Miller, Arteaga i companyia (48-38). I just abans del final del tercer quart la renda encara s’hagués pogut incrementar si no hagués estat per una badada, una més, d’un desconegut, aquesta temporada, Connor Morgan que ha servit dos punts per a Avramovic. I aquest bàsquet dels serbis ha semblat fondre els ploms als uns i carregar la bateria als altres.

Oriol Paulí ha estat un dels destacats en la reacció.
Oriol Paulí ha estat un dels destacats en la reacció. Toni Solanelles
El darrer període se l’ha volgut fer seu Punter. I a fe de Déu que ha activat al Partizan. De fet, el partit s’ha girat com un mitjó després de passar per la rentadora. I els d’Obradovic han fet tota la feina que havien deixat de fer al tercer quart. Molt més durs al darrere i amb un punt més d’encert en atac, han anat eixugant l’avantatge andorrà. Set punts seguits de l’exterior dels serbis han fet passar al davant el Partizan després de molts minuts (55-56). El final s’hauria de dirimir en un estira-i-arronsa. I així ha estat. No hi havia marge per més.

Els tres darrers minuts d’un partit de defenses més que de grans atacs han estat d’infart. De fet, l’últim mig minut ha estat del tot cardíac. Un amunt, un avall… El MoraBanc tenia un coixí de tres punts. S’ha jugat amb la psicologia i el que ha calgut. Els tècnics també fent revisar si les faltes eren antiesportives o no ho eren. Faltes tàctiques per evitar triples i amb el 61-60 i poc més de tres segons per acabar el matx David Jelinek ha fallat dos tirs lliures que poc ha faltat per deixar un disgust a la ‘Bombonera’. Però el triple des de gairebé mig camp d’Avramovic no ha fet diana. I la victòria s’ha quedat a casa. Patint. Suant. Però guanyant un dels grans d’Europa.

MORABANC ANDORRA (61): Miller-McIntyre 11, Paulí 10, Crawford 7, Noua 2, Arteaga 15-cinc inicial-, Hannah 2, Jelinek 10, Diagne 4, Morgan, Nakic, Llovet. 5 de 7 tirs lliures; 22 de 37 llançaments de dos; 4 de 26 triples; 42 rebots (37+5); 19 faltes comeses

PARTIZAN DE BELGRAD (60): Madar 6, Punter 13, Leday 12, Kurucs 2, Koprivica 2 -cinc inicial-, Smailagic 7, Moore 6, Dangubic 2, Avramovic 8, Trifunovic 2. 12 de 15 tirs lliures; 18 de 40 llançaments de dos; 4 de 26 triples; 35 rebots (29+6); 12 faltes

Àrbitres: Lottermoser, Peerandi, Tsarevna

Parcials: 16-12; 24-32; 48-40; 61-60