Lewandowski imposa la llei de la Bota d’Or davant una Andorra amb deu tot el partit

El davanter polonès, amb dos gols i una assistència, fa sang d’un combinat tricolor que ha vist com l’àrbitre ha expulsat Cucu quan no s’havia disputat ni un minut de joc

Iker Álvarez intenta de forma estèril aturar el gol de Lewandoski.
Iker Álvarez intenta de forma estèril aturar el gol de Lewandoski. XAVI MIRÓ/FAF

En la gran majoria de partits, Andorra sempre surt en inferioritat davant els rivals. Si a sobre, davant un equip amb el millor golejador d’Europa (actual Bota d’Or) es queden amb deu només començar, mala peça al teler. L’expulsió de Cucu al primer minut de joc ha fet encara més complicat el duel contra Polònia, amb un Lewandowski en estat de gràcia -un gol i una assistència-. L’1-4 final, malgrat tot, és poc considerar un resultat digne.

El partit no ha pogut començar pitjor per als tricolors. No s’havia disputat ni un minut quan Cucu ha fet una entrada fora de lloc sobre Glik. El col·legiat no ha dubtat i li ha ensenyat la vermella directa. Andorra, doncs, hauria de jugar tot el partit en inferioritat numèrica.

Els primers minuts han estat de malson: expulsió de Cucu i gols de Lewandowski i Jozwiak

I això un jugador com Lewandowski no ho perdona. No ha trigat gaire estona a aparèixer. Al 5’, ha rematat una assistència de Józwiak i ha fet el primer. Res ha pogut fer Iker Àlvarez que, a més, poc després ha encaixat el segon. A l’11’, l’assistent del 0-1 ha rematat una centrada de Frankowski des de la banda esquerra per anotar el 0-2.

Dos gols per sota i amb un home menys. El panorama, no es pot negar, era desolador per a Andorra. Tocava minimitzar danys. Recompondre l’equip i mirar d’evitar que el marcador acabés fos d’escàndol. A això ha ajudat que Polònia, amb el marcador clarament favorable, també ha abaixat el ritme. Per tant, la selecció s’ha pogut defensar amb ordre i sense concedir excessives noves opcions fins al tram final del primer temps.

Al 44’, però, una alegria. Andorra ha aconseguit reduir distàncies amb un gol que, vistes les circumstàncies, en aquell moment sabia a glòria. Cervós ha picat una falta lateral des de la banda dreta de l’atac i Marc Vales ha pentinat amb el cap per sorprendre Szczesny.

Andorra - Polònia
Vales remata de cap el gol d'Andorra.

La reacció polonesa, però, ha estat fulgurant. Abans del descans, ha fet el quart. Lewandowski ha baixat a terra dins l’àrea una pilota gairebé impossible i Milik no ha desaprofitat l’opció davant un Iker Álvarez sorprès per l’acció del davanter del Bayern.

Al segon temps, Andorra ha pogut defensar-se bé, malgrat que ha quedat clar que Lewandowski, com a bon ‘killer’, tenia ganes de més gol. Ho ha provat al 53’, fent lluir Iker Álvarez per aturar el seu cop de cap. Era, però, un avís del que arribaria després.

El domini polonès, previsible ja fins i tot sent onze contra onze, ha continuat. Andorra s’ha defensat com ha pogut, però el davanter del Bayern volia més. I ho ha trobat en una acció a pilota aturada, al 73’. Córner que pica Zielinkski i cop de cap inapel·lable del Bota d’Or de la passada temporada.

Marc Pujol Andorra Polònia
Marc Pujol controla una pilota a la zona de mitjos.

Tot i que Polònia ha buscat la maneta fins al darrer moment –i el seu ‘killer’ el ‘hat trick’, el combinat tricolor ha sabut evitar-ho. Al final, l’1-4, vist com s’havia posat el partit al primer minut de joc, és un resultat més que digne. Els de Koldo Álvarez tancaran dilluns la millor fase de classificació de la seva trajectòria -cal recordar, amb sis punts si evitant ser cuer del grup- visitant Albània.

CAMP: Estadi Nacional. 1.049 espectadors.
ANDORRA (1) Iker Álvarez, Moi (De Pablos, 84’), Max, Marc Vales (Christian García, 65’), Alavedra, Cervós, Ludovic (Álex Martínez, 65’), Vieira, Marc Pujol (Albert Rosas, 61’), Aláez (Marc García, 84’) i Cucu.
POLÒNIA (4): Szczesny, Bereszynki, Glik, Rybus, Krychowiak (Linetty, 63’), Klich (Piatek, 63’), Jozwiak, Frankowski (Stuart Cash, 63’), Zielinski (Szymanski, 86’), Milik (Swiderski, 77’) i Lewandowsky.
Àrbitre: John Beaton (Escòcia). T.G.: Vieira, Marc Pujol, Aláez / Krychowiak i Klich. T.V.: Cucu (1’).
Gols: 0-1, Lewandowski (5’). 0-2, Jozwiak (11’). 1-2, Marc Vales (44’). 1-3, Milik (45’). 1-4, Lewandowski (73’).