D’un inici per tremolar a estar a prop de donar la sorpresa

Els errors de concentració defensiva de la selecció andorrana han permès Hongria situar-se amb un 2-0 a favor però un gol de Max Llovera al 82’ ha obert la porta a l’esperança d’un empat que finalment no ha arribat

Aláex intenta controlar una pilota davant la pressió de l'hongarès Schon.
Aláex intenta controlar una pilota davant la pressió de l'hongarès Schon. FAF

La selecció andorrana ha somiat durant uns minuts, els darrers del partit, amb puntuar al Puskas Arenas. Els de Koldo Álvarez han començat malament el partit, amb errors de concentració defensiva que han ajudat Hongria a situar-se amb un 2-0 a favor. A poc a poc, el combinat tricolor ha millorat i en el segon temps, a manca de vuit minuts, Max Llovera ha obert la porta a l’esperança. Finalment, però, no s’ha trobat l’empat desitjat.

La veritat és que Andorra no ha entrat bé al partit. Quan un equip és inferior toca activar la concentració des del primer moment i això, al Puskas Arena, la selecció no ho ha fet. Els primers minuts no només han estat de clar domini hongarès, sinó que a més han acabat sent letals. Després d’un primer avís de Botka, amb un xut desviat, ha arribat el primer gol.

I ha estat gràcies, justament, a una acció desafortunada d’Emili García. El central tricolor ha intentat refusar una pilota penjada a l’àrea amb una voleia. No ha vist, però, que Sallai li guanyava la posició i, en comptes de colpejar l’esfèrica, ha fet una claríssima falta al davanter magiar. Penal de llibre, sense discussió. Adam Szalai s’ha encarregat de transformar-lo. Iker s’ha llançat a la seva dreta i el punt hongarès ha col·locat la pilota a l’esquerra.

Els jugadors dels dos equips escolten els himnes.

El domini clar dels locals ha continuat. Es notava, i molt, que necessitaven els punts. Al 17’, un xut de Schon des de la frontal l’ha pogut desviar Iker Álvarez -per cert, tercer partit internacional per al porter del Vila-real B-. En la jugada posterior, però, nova falta de concentració letal. Schon ha rebut en curt i ha pogut centrar amb tranquil·litat perquè Botja, de cap, molt sol, anotés el segon amb el cap.

El panorama pintava malament. La selecció concedia massa en defensa i Hongria buscava gols, però amb el segon al marcador, els magiars han abaixat el ritme. I això ha permès Andorra respirar i, de passada, millorar en la contenció. Així, ha pogut evitar que la ferida es fes més gran abans del descans.

En el segon temps, Hongria, com és lògic, ha continuat dominant. Els tricolors, però, han estat més sòlids i han concedit poques accions clares al seu rival que, tot s’ha de dir, tampoc tenia la pressa del primer temps.

Diferent hauria estat segurament l’actitud si la jugada que ha arribat al minut 67 arriba a acabar amb una decisió diferent. L’acció és molt còmica, amb un error inicial en una passada enrere de la defensa magiar que acaba en una sèrie de rebots fins a un autogol de Fiola. L’àrbitre, però, ha anul·lat el que era el 2-1 a instàncies del VAR, tot interpretant d’una forma, si més no discutible, la regla del fora de joc.

Un instant del partit.

Acció que ha agafat encara més importància al minut 82’. En una acció d’estratègia Andorra, ara sí, ha escurçat diferències. Pilota penjada a l’àrea, semipentinada de Víctor Bernat gairebé en la primera que tocava i Max Llovera, al segon pal no persona. Quedaven minuts al davant per creure en l’opció de no marxar de buit del Puskas Arena.

Andorra ha estirat línies, fins i tot conscient que això podia suposar el risc a exposar-se a contracops dels locals. El combinat ha tingut alguna opció a pilota aturada, però no ha pogut aprofitar-les. La derrota per la mínima no és un resultat que pugui considerar-se del tot negatiu, però sempre queda el dubte de què hagués passat de no cometre els errors de concentració del tram inicial del duel.

Camp: Puskas Arena.
HONGRIA (2): Dibusz, Botka (Tamas, 91’), Lang, Attila Szalai, Fiola, Kleinheisler (Szoboslai, 46’), Nagy (Gazdag, 65’), Schafer, Sallai (Sallói, 46’), Adam Szalazai i Schon (Nikolic, 74’).
ANDORRA (1): Iker, Moi San Nicolás, Max Llovera, Emili García, Alavedra, Marc García, Aláez, Vieira (Christian Martinez, 76’), Cervós (Álex Martínez, 76’), Marc Pujol (Lima, 80’) i Cucu (Víctor Bernat, 80’).
Àrbitre: Rade Obrenovič (Eslovènia). T.G.: Sallai, Adam Szalai, Tamás / Alavedra, Moi San Nicolás, Vieira, Emili García.
Gols: 1-0, Adam Szalai, pen. (9’). 2-0, Botka (18’). 2-1, Max Llovera (81’).