La federació de futbol planteja construir nous camps a Sant Julià

L’assemblea general dona per bo el dèficit de prop de 600.000 euros que hi va haver el 2019 i el president de la federació assegura que al 2020 tornarà el superàvit gràcies a l’increment de subvencions

El vicepresident, Alfonso Martín; el president, Fèlix Álvarez; i el secretari general de la FAF, David Rodrigo, just abans d'iniciar-se l'assemblea.
El vicepresident, Alfonso Martín; el president, Fèlix Álvarez; i el secretari general de la FAF, David Rodrigo, just abans d'iniciar-se l'assemblea. Toni Solanelles

La Federació Andorrana de Futbol (FAF) planteja construir nous camps de futbol a Sant Julià. Aquesta és una de les qüestions que s’han posat damunt la taula en l’assemblea general de l'ens. També es pretenen remodelar les instal·lacions d’entrenament de la Borda Mateu i s’esperen que el mes d’octubre s’acabin les obres del recinte futbolístic de la Massana. Els clubs han donat per bo durant la reunió el dèficit de prop de 600.000 euros que hi va haver el 2019 i el president de la federació assegura que al 2020 tornarà el superàvit gràcies a l’increment de subvencions.

L’assembla, llarguíssima i celebrada en un hotel d'Andorra la Vella per tal de poder respectar les mesures d'aforament i distanciament, ha estat molt voluminosa quant a temes a tractar. Abans de la reunió, el president de la FAF, Fèlix Álvarez, ha justificat els números vermells de l’exercici passat per dos motius: la manera d’imputar les subvencions rebudes dels organismes internacionals i l’increment de despeses de personal derivades dels premis que van haver de pagar els jugadors internacionals pels bons resultats de la selecció. Davant dels clubs, Álvarez ha assegurat que el 2020 es tornarà a l’escenari de superàvit. Entre altres coses tractes amb els mitjans de comunicació, el president de la federació Andorrana de Futbol (FAF), Fèlix Álvarez, considera que la institució està en el bon camí per “esborrar aquesta imatge” nociva que hauria deixat el ‘cas Cautxú’. I ha assegurat que en relació amb el procés judicial no hi ha cap avenç.

El president de la FAF imputa l’increment de la despesa de personal a les primes pactades i que es van abonar els jugadors internacionals pels bons resultats de la selecció

Durant l’assemblea s’ha donat compte de la renúncia com a vocal de Joan Foix, una de les persones que va entrar a la junta de nou amb l’equip que va presentar Álvarez. De fet, ja fa temps que Foix va deixar d’assistir a les reunions. Encara que no ha transcendit formalment i Foix tampoc no ho voldrà publicitar, el fins fa uns mesos directiu de la FAF estava molest per la manca d’informació que rebia. El nucli dur de la FAF, especialment concentrat en el president, el vicepresident Alfonso Martín i el secretari general David Rodrigo, és força recelós de compartir la informació per així poder tenir controlats qualssevol moviments.

Entre moltes altres coses, i en matèria esportiva, s’ha establert el pla de competició 2020-2021. En aquest sentit s’ha aprovat una fase regular de la Lliga Multisegur Assegurances a dues voltes i play-off també a dues voltes. Aquesta opció, segons la FAF, permet quadrar totes les competicions i tenir alguna jornada de recuperació. En total hi ha d’haver vint jornades en total. La competició començaria el 25 d’octubre i acabaria el 23 de maig. La Supercopa es jugarà una setmana abans, el 18 d'octubre. El 30 de maig acaba la temporada amb la final de la Copa Constitució. És evident que tot això està supeditat a l’evolució de la pandèmia. La lliga de segona decisió s’hauria de començar el 25 d'octubre i està previst que acabi el 23 de maig.

També un aspecte de repercussió esportiva és el fet que els equips de base de futbol sala del Sant Julià passaran a convertir-se en els equips de base de la federació. La propera temporada mantindran la denominació laurediana, però el següent curs es passarà a denominar ENFAF. La proposta la va fer el comú de Sant Julià, titular del club esportiu, i el seu cònsol, Josep Majoral, creu que s’ha de fer un projecte de país al qual es poden anar sumant els altres clubs d’ara en endavant. Aquesta propera temporada suposarà una injecció d’uns 100.000 euros a l’entitat laurediana.

La trobada dels clubs de futbol del país han servit per donar compte de la dimissió del vocal Joan Foix, descontent amb la manca d’informació que rebia

El responsable de futbol sala de la FAF, Pere Babot, ha recordat que “no tenim lligues de la base. Juguen tres mesos per qüestions climatològiques. Era un dèficit per treure jugadors de futbol sala. Per tant, creiem en la idea del Sant Julià, creiem que és un bé”. Aquesta propera temporada serà un projecte compartit i a partir de la següent totes les categories del club ja les passarà a gestionar la FAF. La proposta ha rebut quatre vots en contra i tres abstencions. Però els quinze vots favorables han fet avançar la iniciativa. Lligat al futbol sala, hi ha setze equips inscrits a la Lliga Viatges Pantours. L’inici de la competició serà el 26 d’octubre i el final el 10 de maig. El Trofeu Canut es disputarà en quatre dilluns: el 17, 24 i 31 de maig, i el 6 de juny.

Instal·lacions

El vicepresident Alfonso Martín ha estat l’encarregat de fer referència a les instal·lacions esportives: “Sense els programes de la UEFA i la FIFA no seria possible fer la majoria de les instal·lacions”, ha remarcat sense descobrir res de nou. Com ja havia explicat abans de l’assemblea Fèlix Álvarez, es preveu que el recinte esportiu de la Massana estigui finalitzat a finals d’octubre, encara que no hi ha res de definitiu i la FAF no vol fer volar coloms fins que no tingui la darrera certificació d’obra. Quant als camps d’entrenament de la Borda Mateu, hi ha prevista una reforma als vestidors (guanyant uns 700 metres quadrats a partir de quatre vestidors més, una sala de fisioteràpia i un gimnàs) i l’adequació d’un aparcament (de 2.400 metres quadrats).

La Lliga Multisegur, la primera divisió del futbol andorrà, està previst que s’iniciï el 25 d’octubre i acabi el 23 de maig, amb vint jornades regulars total i sempre tot supeditat a la crisi sanitària

Els projectes ja estan redactats i entregats al comú d’Andorra la Vella. Tan bon punt s’accepti, la FAF demanarà l’ajut econòmic necessari a la UEFA per executar les obres. Alhora, s’està negociant amb els propietaris de la Borda Mateu un allargament del contracte de lloguer emmarcat, també, amb les rendes que es considera que no s’haurien d’haver abonat durant la pandèmia perquè les instal·lacions no es podien usar atès que l’activitat esportiva estava ‘tancada’ per l’autoritat governamental.

De cara al futur és quan Martín ha avançat el plantejament de fer nous camps de futbol a Sant Julià. Segons el vicepresident de la FAF, aquestes nous equipaments serien “importants per poder tenir més instal·lacions i fer créixer el futbol andorrà”. Ja hi ha converses amb el comú Sant Julià, que veu amb bons ulls la proposta. Però tot és molt incipient. De fet, els contactes es van fer al febrer i van quedar estroncats pel coronavirus. Des de llavors no hi ha hagut cap avenç ni ha transcendit on podrien ubicar-se els nous terrenys de joc. També s’ha tractat el canvi de gespa de l’Estadi Nacional. La FAF ha acordat amb el Govern posar el mateix material que el calefactat del camp de la Massana. De la despesa se’n farà càrrec l’administració central. El canvi està previst per a l’estiu que ve, atès que la crisi sanitària impedirà fer-ho aquest 2020.

Comentaris (5)

Trending