Catalunya considera incompatible una candidatura amb Andorra pels Jocs d’Hivern

La Generalitat deixa en mans del COE qualsevol decisió però troba molt complicat que dos territoris amb interessos similars puguin anar de bracet en una proposta olímpica

Una prova d'esquí a la Molina.
Una prova d'esquí a la Molina. arxiu

Catalunya no tanca cap porta a Andorra en relació a una eventual candidatura conjunta pels Jocs d’Hivern perquè, en el fons, mai no s’ha obert del tot. La Generalitat, decidida si el Pirineu ho acorda en referèndum a tirar endavant una proposta per acollir les Olimpíades hivernals del 2030, considera que Catalunya i el Principat no són complementaris sinó competidors entre ells i, per tant, es considera inviable una candidatura conjunta. Però l’última paraula l’hauria de tenir el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i si considera que ha de fer algun oferiment al seu homòleg andorrà.

Des de la Generalitat s’entén que Catalunya i Andorra tindrien interès en poder acollir les mateixes proves i això és el que fa incompatible la candidatura incompatible perquè “algú ha de liderar i manar”, han assegurat les fonts consultades properes a l’executiu català. La qüestió, per bé o per mal, probablement hauria de quedar resolta del tot aquest divendres, amb la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Andorra. Les fonts consultades han reconegut que “amb Andorra s’hi parla molt, però molt probablement seríem competidors de proves”.

En aquest sentit, les fonts consultades han posat l’exemple de l’esquí alpí. Tant Catalunya com Andorra voldrien acollir aquestes proves estrella d’uns Jocs d’Hivern en les seves estacions. I difícilment hi hauria entesa. “Cadascú ha de posar en valor els seus actius i això porta a col·laborar amb aquells que s’és complementari i no tant amb aquells altres que som competidors”, han matisat les fonts, que hi han afegit que seria molt complicat arribar a enteses.

Parlant planerament, des de la Generalitat, on es té clar que Catalunya, d’estar en una candidatura, voldria les proves d’esquí alpí, es dóna per fet que Andorra no voldria participar del projecte si el que li comporta és haver d’assumir la inversió per a unes infraestructures de salts, per posar un exemple. I a la inversa, que des del govern català no es contempla, també seria impossible. I en qualsevol cas, han remarcat les fonts, ha de ser el COE qui prengui cartes en la qüestió.

Comentaris (7)

Trending