Pirineus -Barcelona presenta candidatura per als Jocs d'Hivern i no descarta Andorra

Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat i màxim responsable del projecte ha explicat que s'està treballant per incorporar el Pirineu andorrà, el de la Catalunya del Nord i l'aragonès

Comentaris

Cartell de la candidatura.
Cartell de la candidatura. Altaveu

El  Govern català ha obert contactes formals amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat i màxim responsable de la candidatura ha explicat que s'està treballant per incorporar el Pirineu andorrà, el de la Catalunya del Nord i l'aragonès dins del projecte. L'anterior Govern andorrà amb Toni Marti al capdavant hi va mostrar la seva predisposició. 

A la Seu d'Urgell, l'alcalde Jordi Fàbrega diu que "els Jocs del 1992 ens obriren al món i a Catalunya i ara, aquesta candidatura és una oportunitat econòmica per al territori". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat una carta al president del COE, Alejandro Blanco Bravo, en què li demana formalment iniciar converses "per la possible presentació" de la candidatura Pirineus-Barcelona. "Una oportunitat que ha d'anar de bracet del consens social i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides", afegeix la carta. 

Ara es començarà a plantejar com ha de ser la candidatura i s'iniciarà el diàleg amb tots els agents territorials. Ja que, segons remarquen des de la Generalitat, la intenció és que sigui un "projecte de país sostenible". Així mateix, recorden que al final del procés, serà el territori a través d'una consulta qui decideixi si avala o no la candidatura, com diuen que estableix l'acord de governabilitat. El govern català es planteja aquest repte olímpic com una oportunitat per impulsar la cohesió territorial dels Pirineus i les polítiques de sostenibilitat.

Salt Lake City, als Estats Units, i Sapporo, al Japó, també aspiren oficialment a acollir la competició. Totes tres ciutats tenen experiència com a organitzadores de Jocs; Sapporo va acollir els de l'any 1972 i Salt Lake City els de l'any 2002, tots dos d'hivern, i Barcelona els de l'any 1992, en aquest cas d'estiu. També Vancouver i Whistler, al Canadà, són a les travesses. El projecte de la candidatura Pirineus-Barcelona es va iniciar l'any 2010 amb Jordi Hereu d'alcalde de la Ciutat Comtal i des d'un primer moment va generar una gran controvèrsia.

Comentaris (1)

Trending