L’Andorra es retroba amb la victòria a domicili en el debut de Ferran Costa i surt del descens

La victòria dels tricolors davant l’Eldenc (0-2), amb gols de Lobete i Karrikaburu, deixa momentàniament a l’equip en divuitena posició, un punt per sobre de la zona de perill

Els tricolors, avui de groc, celebrant el gol de penal de Karrikaburu.
Els tricolors, avui de groc, celebrant el gol de penal de Karrikaburu. FCA

Debut immillorable de Ferran Costa a la banqueta de l’Andorra. Els tricolors han aconseguit un triomf fora de casa després de vuit mesos que els permet sumar tres punts i, el més important, sortir de les posicions de descens a l’espera del tancament de la jornada. Lobete i Karrikaburu, de penal, han estat els encarregats de tombar l’Eldenc (0-2) en un partit on s’ha vist un Andorra més agressiu i decidit de cara a la porteria contrària.

La primera alineació de Ferran Costa com a entrenador de l’FC Andorra ha deixat algunes novetats, tant pel que fa als jugadors com a la disposició inicial (4-2-3-1). Els tricolors han tornat a formar amb una parella de centrals composta per Pastor i Alende, per donar pas a un doble pivot amb Jandro i Sergio Molina, i dos jugadors més talentosos com Iván Gil i Pombo més avançats per donar suport a Lobete i Karrikaburu.

Ha estat l’Eldenc, que avui formava amb cinc novetats a l’onze inicial, qui ha avisat primer a la porteria de l’Andorra. Mitjançant dos xuts de Chapela que Ratti ha pogut blocar fàcilment, els locals han fet una declaració d’intencions del que podria ser el guió del duel. Un inici de partit marcat per dues grogues molt matineres a Ortuño, després d’una planxa molt clara sobre Jandro, i Pampín per agafar de la samarreta a Clemente quan marxava sol.

La primera ocasió clara de l’Andorra ha arribat en una centrada exterior de Molina que Karrikaburu ha rematat al fons de la porteria. Desafortunadament, el col·legiat ha assenyalat fora de joc per la posició del davanter basc, que ja tornava a mostrar el seu olfacte golejador. Una acció que, sobretot, ha servit per començar a veure el que serà l’Andorra de Ferran Costa, un equip agressiu que busca el joc més directe i amb la mirada fixada en la porteria contrària.

Pel que fa a la proposta ofensiva, els tricolors s’han mostrat menys dominadors en termes de possessió, però més segurs a l’hora de combinar i evitar concedir situacions de perill. La llibertat de moviments de Pombo creava certa indecisió en la defensa de l’Eldenc, i els de Costa ho han sabut aprofitar al 35’. Un canvi de joc exquisit d’Iván Gil l’ha aprofitat Lobete per trencar a Marc Mateu i definir amb un xut fort i alt que ha estat imparable per al porter Vallejo.

L'acció del gol de Lobete, que s'ha desfet amb un gran retall de Marc Mateu.

L’Andorra ha estrenat el marcador fora de casa, un fet que no es produïa des del 10 de desembre en l’empat a Eibar. I això que minuts més tard, els mateixos protagonistes han pogut  donar-li més emoció. Després d’un mal refús de la defensa de l’Eldenc, Lobete s’ha trobat una pilota dins l’àrea i no ha dubtat a disparar, obligant a Vallejo a reaccionar ràpidament. Els locals s’hi ha tornat a la següent jugada, quan Ratti ha comès un error en la creació que ell mateix ha solucionat detenint la rematada de Chapela.

La segona part ha començat amb un domini aclaparador de l’Andorra. Frescos i atrevits en les accions individuals dels últims metres, els de Costa han mostrat una cara més clarivident. Gràcies a una ràpida activació després de pèrdua, els tricolors trobaven espai per córrer. Sobre l’hora de partit, un voluntariós Karrikaburu no ha trobat porteria després d’un remat acrobàtic que ha marxat prop del segon pal.

Llavors han arribat els primers canvis d’aquest nou Andorra. Lobete, que estava fent un gran partit en el seu retorn a la titularitat, ha marxat adolorit del genoll i ha estat substituït per Iker Benito. Marsà també ha entrat en el lloc de Pombo per donar més consistència a la línia defensiva, i que Pampín pogués avançar la seva posició per donar més profunditat al carril esquerre que defenia Toni Abad.

Ferran Costa ha estat molt actiu des de la banqueta en el seu debut en el futbol professional.

L’Eldenc, que ja havia fet entrar a Dauda, ha donat minuts a tota l’artilleria amb l’entrada de Florin Andone i Montes, que substituïen a Bernal i Clemente. Però la millor de les notícies pels tricolors ha arribat al 70’ quan, en una acció desafortunada per Carlos Hernández, el capità dels locals, ha deixat anar el colze sobre Karrikaburu dins l’àrea. El VAR ha avisat al col·legiat que ho anés a revisar i, després d’un parell de minuts de comprovació, s’ha assenyalat la pena màxima. Karrikaburu no ha fallat per anotar el seu segon gol consecutiu amb la samarreta de l’Andorra i posar distància en el marcador.

Un resultat que posava les coses molt bé per als andorrans, que han sabut gestionar els minuts restants perquè l’Eldenc no generés massa perill a la porteria de Ratti. Quan faltaven deu minuts, Bover ha donat descans a Iván Gil, un dels jugadors cridats a portar el pes d’aquest nou Andorra, i en els darrers minuts, Hernández ha estat l’únic en crear perill després d’una rematada que ha marxat fora.

Diego González ha pogut gaudir d’uns minuts davant la seva antiga afició i també Scheidler han entrat a la recta final per a defendre un resultat més que positiu. L’Eldenc ha pogut reduir distàncies a pilota parada en un afegit de deu minuts, però els andorrans han posat la cirereta al partit aconseguint deixar la porteria a zero. Una dada que torna a posar en valor l’actuació de Ratti, excels una vegada més. Vuit mesos després, l’Andorra ha tornat a vèncer a domicili per sortir momentàniament del descens.

FITXA TÈCNICA

Eldenc: Vallejo; Toni Abad, Hernández, Magana, Mateu; Timor, Clemente (Montes, 64’), S. Ortuño, Chapela (Soberón, 74’); J. Ortuño (Dauda, 59’) i Bernal (Andone, 64’).

FC Andorra: Ratti; ‘Petxa’, Pastor, Alende, Pampín; Jandro, Molina (Diego González, 87’), Iván Gil (Bover, 80’); Pombo (Marsà, 64’), Lobete (Iker Benito, 64’) i Karrikaburu (Scheidler, 87’).

Gols: 0-1 Lobete (35’), 0-2 Karrikaburu (71’)

Targetes: L’àrbitre José Antonio López Toca (Cantabria). Ha mostrat grogues a Pampín (7’), Lobete (45’) per part de l’FC Andorra. També a Ortuño (3’), Bernal (45+1’), Timor (48’)

Incidències: 4.300 espectadors a l’estadi Nuevo Pepico Amat.