L’agència antidopatge rubrica amb un conveni la col·laboració amb la seva homòloga francesa

L'acord apropa les dues entitats i facilita les tasques per tal d’aconseguir l’objectiu comú d'evitar que els esportistes competeixin sota el consum de substàncies prohibides

Sílvia Riva, i Jérémy Roubin signen l'acord aquest dimecres.
Sílvia Riva, i Jérémy Roubin signen l'acord aquest dimecres. SFGA

L’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD) i la seva homòloga francesa han rubricat aquest dimarts la seva col·laboració amb un conveni que s'ha signat a l'ambaixada de França. L'acord apropa les organitzacions i facilita les tasques per tal d’aconseguir l’objectiu comú de protegir el dret dels esportistes de participar en activitats  sense dopatge, promoure la salut i garantir l’equitat i la igualtat de tothom en l’àmbit de l’esport.

La lluita contra el dopatge a Andorra va començar amb la publicació de la Llei de l’esport, del 30 de juny de 1998. El 12 de maig del 2005, es va publicar el Reglament de controls de dopatge i amb aquest text legal es va posar en funcionament la Comissió Estatal Antidopatge. Aquesta Comissió va passar a ser l’òrgan encarregat de l’organització i la coordinació de les accions de lluita contra el dopatge marcades pel Pla nacional de lluita contra el dopatge publicat al maig del 2006.

A escala internacional, Andorra es va adherir a la Convenció contra el dopatge del Consell d’Europa al 1989 i, a l’octubre del 2008, a la Convenció internacional de lluita contra el dopatge en l’esport de la Unesco. L’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD) es va crear al 2016 a través de la Llei 3/2016, de creació de l’AGAD i és una parapública que té com a activitat principal signar i aplicar a Andorra el Codi mundial antidopatge. L'agència té diverses eines: preventives com la informació i l’educació; i altres més repressives com són la realització de controls de dopatge en competició i fora de competició.

Cada organització antidopatge és responsable de dur a terme tots els aspectes relacionats amb la realització de controls de dopatge al seu territori tot i que poden ser delegats a terceres parts. A més, té l'autoritat de realitzar controls dins i fora de competició a tots els esportistes que siguin nacionals, residents, titulars de llicències o membres d'organitzacions esportives d'aquest país.

Des de la creació de l’AGAD, les relacions amb les organitzacions antidopatge dels països veïns han estat estretes i han col·laborat en reiterades ocasions. Des de fa un temps que treballa estretament amb l’Agència Francesa de Lluita contra el Dopatge (AFLD). Amb la pandèmia, un gran nombre d’esportistes de moltes nacionalitats diferents, s’han desplaçat a Andorra a viure i a entrenar. També cal destacar la proximitat del Centre d’alt rendiment i d’entrenament en alçada de Font Romeu. Això ha decidit les dues entitats a signar el conveni. Ho han fet la ministra de Cultura i Esports i presidenta del Consell de l’AGAD, Sílvia Riva, i Jérémy Roubin, secretari general de l'AFLD.
 

Etiquetes

Comentaris

Trending