Espanya iniciarà el desconfinament el 4 de maig i França l'11

El president del govern espanyol anuncia que demanarà una pròrroga de l'estat d'alarma per 15 dies més

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez durant una compareixença davant els mitjans.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez durant una compareixença davant els mitjans.

El govern espanyol ha dissenyat un pla de desconfinament en quatre fases que arrencarà el 4 maig amb la reobertura d'activitats amb cita prèvia i atenció individual, com els restaurants amb menjar per emportar, que hauran de seguir totes les mesures de sanitat i seguretat. A França, els comerços, tret de bars i restaurants, podran obrir  a partir de l'11 de maig, data de començament de la desescalada davant de la pandèmia de coronavirus, mentre que la tornada a les aules es farà de forma progressiva i en funció dels cursos. El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha anunciat davant de l'Assemblea Nacional que els comerços hauran de limitar el nombre de persones presents alhora als seus establiments i garantir la distància d'un metre.

A Espanya, totes les mesures es duran a terme per províncies o illes i acabaran d'aplicar-se a la fi de juny, quan es donarà per recuperada la normalitat. "Estarem en la nova normalitat si l'epidèmia està controlada en tots i cadascun dels territoris", ha dit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en anunciar el pla després del consell de ministres d'aquest dimarts.

Cada fase durarà dues setmanes i s'avançarà cap a la següent etapa si els indicadors sanitaris apunten que és possible continuar. Després es passarà a l'etapa de la "nova normalitat" en què continuaran les mesures de control i l'ús de material preventiu. Sánchez ha anunciat també que demanarà una pròrroga de l'estat d'alarma de 15 dies més.

 Diverses comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, han demanat al govern espanyol que la sortida al carrer es faci per franges horàries en funció de l'edat, per evitar aglomeracions i que es contagiïn grups de risc, i també perquè sigui més fàcil detectar abusos. Fins ara, el Ministeri de Sanitat no ha descartat fer-ho d'aquesta manera, encara que ho ha imposat franges horàries per a la sortida de nens, autoritzada des de diumenge.

Sánchez també ha anunciat que les platges  tornaran a obrir-se al públic a la fase 3 de la desescalada, l'última prevista abans d'entrar a la "nova normalitat", a partir del mes de juny. Abans, i en la fase 2, podran obrir petits comerços, sempre amb mesures de seguretat "estrictes". Això suposarà que pugui haver-hi terrasses obertes, amb un 30% de capacitat, i també hotels i allotjaments turístics. Els locals que obrin en aquesta fase inicial inclouran un horari preferent per a les persones de més de 65 anys. Els llocs de culte també podran reprendre l'activitat, però omplint només un terç de l'aforament. Durant aquesta etapa, es recomanarà "altament" l'ús de mascaretes al transport públic.

A França, els propietaris d'un negoci podran impedir l'entrada a qui no porti màscara

Pel que fa a França, Édouard Philippe ha afegit que els propietaris d'un negoci podran impedir l'entrada a qui no porti màscara i ha apuntat que els ajuntaments podran decidir sobre l'obertura de centres comercials de més de 40.000 metres quadrats en els quals hi podria haver aglomeracions de gent. Respecte a les escoles, els primers en reincorporar-se gradualment seran els alumnes d'infantil i primària a partir de l'11 de maig, mentre que els dels primers cursos de secundària ho faran des del 18 de maig, i la situació dels d'últims anys de secundària i batxillerat s'avaluarà al final de maig. A les guarderies, només podran coincidir deu nens per grup, mentre que en les escoles el màxim serà de 15 alumnes per classe.

Philippe ha deixat clar que la tornada a classe, escalonada al llarg de tres setmanes, serà voluntària. La desescalada s'adaptarà a la realitat de cada territori. Per exemple, els parcs i jardins només obriran en aquells departaments on el coronavirus "no circuli de forma activa", i les platges, tancades des del principi del confinament el 17 de març, continuaran inaccessibles almenys fins a l'1 de juny.

Els grans museus, els cinemes, i les sales de concerts seguiran tancats

Els ciutadans podran sortir de casa seva sense la declaració jurada que actualment és obligatòria, tret d'en desplaçaments de més de 100 quilòmetres del domicili, que només s'autoritzaran per motius familiars o professionals urgents. De moment, els grans museus, els cinemes, les sales de concerts i d'espectacles seguiran tancats. El transport públic també s'haurà d'adaptar: l'ús de màscara serà obligatori i els diferents operadors hauran d'organitzar-se per permetre que es respecti la distància social, la qual cosa podria implicar que es redueixi, per exemple, la capacitat del Metro parisenc, deixant un seient de cada dos lliure.

El govern de França també ha decidit donar per acabada la temporada de totes les competicions professionals per raons sanitàries. La decisió afecta totes les lligues de futbol i rugbi, les grans competicions del país. "La temporada 2019-20 no es podrà reprendre", ha dit Philippe. Ha destacat davant dels diputats que totes les grans manifestacions esportives, culturals i altres actes amb més de 5.000 persones no podran celebrar-se abans del setembre, quan, per exemple, es farà el Tour.  A partir de l’11 de maig França tindrà la capacitat de fer fer 700.000 tests setmanals a persones amb símptomes i a aquelles que han estat en contacte amb positius. Els portadors del virus quedaran aïllats als seus domicilis o en hotels.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending