Espanya deixa en llibertat per manca de proves un dels exalts càrrecs veneçolans que acaba de ser processat a Andorra

Nervis Villalobos, reclamat pels Estats Units, és investigat per un jutjat de Madrid per un blanqueig de diners l’origen del qual no està gens clar que sigui il·lícit, segons l’Audiència Provincial

-
-
L’exviceministre d’Energia en un dels governs d’Hugo Chávez (2002-2006), Nervis Villalobos, ha estat posat en llibertat per la Justícia espanyola perquè el fins ara empresonat a Soto del Real, a Madrid, ha demostrat el seu arrelament a l’Estat espanyol i, sobretot, perquè no s’ha pogut acreditar ni el blanqueig de diners de què se l’acusava ni menys encara el delicte origen amb el qual s’haurien fet aquells diners. Es dóna el cas que Villalobos és un dels clients veneçolans de Banca Privada d’Andorra (BPA) vinculats a la petroliera estatal que aquest dijous han estat processats per la Batllia, precisament, per blanqueig de diners.

Villalobos està immers en un procés judicial multibanda d’allò més complex. Més enllà de les responsabilitats polítiques que al seu dia va tenir, l’ara alliberat -encara que s’haurà de presentar mensualment davant el jutjat i no podrà sortir de territori espanyol- era un notable enginyer a Veneçuela que inicialment va abraçar el chavisme i que, finalment, va preferir apartar-se’n quan va veure maneres de fer que no casaven amb el que ell defensava. Va ser a partir de llavors quan li van començar a sorgir els problemes. Com a molts d’altres antics funcionaris o dirigents de la petroliera PDVSA.

Villalobos feia onze mesos que era a la presó. Se’l va detenir inicialment a petició d’Estats Units perquè a través d’una societat domiciliada en aquell país s’haurien suposadament amanit contractes d’una filial de la petroliera estatal veneçolana. L’Audiència nacional espanyola el va deixar en llibertat sota una fiança de 60.000 euros a partir del moment que el reclamat per un tribunal de Texas va assegurar que ell ja estava disposat de respondre davant d’aquella sala. Llavors, però, va resultar que un jutjat d’instrucció de Madrid també l’investigava per delicte de blanqueig i va considerar que havent-hi risc de fuga havia de mantenir-se a la presó. I així va ser.

Les fonts jurídiques consultades han assegurat que ni en el cas pel qual Texas en demana l’extradició ni en l’afer pel qual se l’investiga a Espanya, els diners que hauria mogut no van passar per Andorra malgrat que va emprar operatives molt similars, en alguns casos, a les que va fer servir per transferir diners cap a BPA. I seria per aquestes que aquest dijous va ser processat per la batlle Mingorance juntament amb altres exalts càrrecs governamentals veneçolans i per les quals Veneçuela també el reclama però Espanya inicialment ja ha declinat entregar ningú cap aquell país vista la situació de crisi política i més que viu.

Villalobos ha demostrat el seu arrelament a Espanya i, a més, el recurs d’apel·lació presentat davant l’Audiència Provincial de Madrid ha acabat amb una resolució per la qual s’assenyala que no és pot mantenir empresonat durant més temps el fins ara reclús. Primer, perquè té un domicili i una residència fixada a Madrid, on viuen la seva esposa i, com a mínim i segons li consta al tribunal, una filla menor d’edat. A més a més, i sobretot, considera que no hi ha proves del delicte origen que hauria generat en concret els diners que presumptament Nervis Villalobos hauria volgut blanquejar a Espanya. La situació, han assegurat fonts jurídiques, és gairebé calcada amb el que es dóna a Andorra: per ara, no s’ha pogut acreditar amb claredat que els dipòsits que tenia aquest home a BPA fossin d’origen il·lícit. 

Per tot plegat, a Espanya se’l deixa en llibertat. I tampoc és lliurat als Estats Units atès que malgrat alliberar-la, la investigació continua. I fins que no estiguin definitivament resoltes les causes a l’Estat espanyol no se’l permetrà marxar. Als Estats Units, a Veneçuela o a on sigui.

Comentaris

Trending