“Era conscient de l’embaràs i no havia d’haver transportat la droga”

La fiscalia demana dos anys i mig de presó ferma a la reclusa acusada de tràfic de cocaïna que a principi d’abril va donar a llum un bebè que encara fa estada al centre penitenciari

La cel·la habilitada a la presó per a mare i fill.
La cel·la habilitada a la presó per a mare i fill.
“N’estic molt penedida. Ja ho he sofert prou. Econòmicament no ens feia falta. Era conscient de l’embaràs i no ho havia d’haver fet.” La dona que el mes d’abril va parir un nen en règim d’empresonada acusada de traficar amb droga ha estat jutjada aquest migdia pel Tribunal de Corts. Mentre la defensa demana que davant de la seva situació sigui posada en llibertat provisional adoptant totes les mesures que s’escaiguin per evitar la seva fugida -és de nacionalitat colombiana i vivia a cavall de la Seu i el Pla de Sant Tirs-, la fiscalia sol·licita dos anys i mig de presó ferma i s’oposa a que sigui alliberada.

La dona, de 34 anys i mare de dues noies adolescents a banda del nadó que va gestar en gran mesura estant ja a la Comella, va ser detinguda el 21 de desembre passat a l’aparcament d’un establiment de venda de material esportiu situat a l’avinguda de Santa Coloma. Allí s’hauria citat la dona amb l’integrant d’una coneguda nissaga empresarial del país que va anar a recollir els poc més de 9 grams de cocaïna que li duia la dona. L’home, que va arribar al lloc convingut en una motocicleta, ja va ser condemnat en un judici ràpid per adquisició de droga, i arran de la declaració prestada com a testimoni durant el judici és possible que la fiscalia l’acabi acusant de fals testimoni.

Tres policies van controlar l’entrega: la dona dins d’un monovolum del qual és titular la seva parella, que també ha declarat a la vista, va lliurar el paquet amb la droga al torn que l’home va abonar 360 euros. Quan el comprador pretenia allunyar-se del lloc on hi va haver l’entrega va ser controlat i detingut. Un cotxe policial no retolat va seguir el vehicle que conduïa la dona per si feia algun altre lliurament. No va ser el cas. I va ser aturada i detinguda just abans de travessar la frontera. Des de llavors està empresonada, en una situació del tot inaudita al Principat: les internes i vigilants de la Comella han viscut pràcticament el dia a dia del seu embaràs.

La defensa sol·licita que es deixi en llibertat provisional la processada vistes les seves circumstàncies, amb un embaràs viscut a la Comella i compartint cel·la amb el nadó

Justament, per les circumstàncies viscudes, agreujades per la mort fa pocs dies del seu padrastre, la defensa ha demanat, contra el parer de la fiscalia, la posada immediata en llibertat de la dona, que hauria llogat un pis a Sant Julià i estaria disposada a entregar el passaport alhora que ha satisfer una fiança. La defensa de la dona ha lamentat que es pressuposi que no podria pagar dita garantia. L’acusada s’ha mostrat altament penedida tot intentant assegurar i fer creure que havia estat una acció aïllada i que no es tornarà a repetir. El fiscal ha lamentat que no s’ho hagués pensat abans, i ha recordat que quan va accedir a portar fins al Principat la cocaïna ja era conscient que estava embarassada.

El nadó va néixer a principi d’abril i com a molt -si cal- podrà estar sis mesos dins del centre penitenciari amb la seva mare. El pare només té actualment dues hores a la setmana per veure el seu primer fill. Les dues germanes del bebè se n’han fet càrrec aquest migdia mentre ha durat la vista oral, a l’exterior de l’edifici de les Columnes. Tant la pròpia empresonada com la seva parella han descrit com de malament ho estan passant tots plegats, subjectes a atencions mèdiques tots plegats per la situació per la qual travessen. Alhora, han assegurat que tot i viure al dia, vivien prou bé fins al moment de la detenció. “No tenia necessitat econòmica de fer allò i encara no entenc perquè ho va fer”, ha declarat la parella.

El receptor dels 9,4 grams de cocaïna, integrant d’una coneguda nissaga d’empresaris del Principat, ha incorregut en múltiples contradiccions i el ministeri públic planteja acusar-lo per fals testimoni

El nucli essencial de tot plegat, alhora d’establir la responsabilitat i les penes, vist que ha quedat clar que es jutja la dona per una sola acció -se sospitava si amb habitualitat entrava droga al país-, és si l’acusada havia adquirit prèviament la cocaïna i com a intermediària la venia al comprador andorrà o si, com pretenien justificar tant la defensa de la dona com el comprador, havia estat aquest darrer qui l’havia comprat a Tarragona i l’havia deixat a la Seu perquè l’altra li fes “el favor” de passar-la per la frontera i a canvi rebre els 360 euros que es van trobar en el control immediat a la transacció.

Ha estat just durant la declaració de l’home, que ha explicat que havia conegut l’acusada en un bar del Pla de Sant Tirs fa mitja dotzena d’anys o més, que ha començat a incórrer en contradiccions. La fiscalia, a més, ha assegurat que oferia una versió diferent a l’oferta al seu dia davant la policia i la Batllia. En aquest sentit, fet que ha negat avui, hauria dit que havia comprat cocaïna en altres ocasions a l’acusada a la Seu. Durant la vista, però, ha assegurat que sí que havia comprat tant a la Seu com a Tarragona -era un cocaïnòman habitual- però la venedora no era la processada, que com a molt l’havia acompanyat a comprar.

Davant d’això el ministeri públic ha deixat entreveure que pot acabar exercint l’acusació contra l’home per fals testimoni, ja que malgrat les preguntes fetes pel president del tribunal, no ha acabat d’aclarir quina era la versió bona. En qualsevol cas, la defensa, tot i demanar la llibertat provisional en espera que es dicti la sentència, ha sol·licitat que se li imposi una pensa de 2,5 anys de presó dels quals només ferms els mesos que ja ha complert. Una multa de 350 euros i una expulsió per cinc anys. La fiscalia demana que els 2,5 anys siguin ferms, que l’expulsió sigui definitiva i la multa arribi fins als mil euros a banda de comissar el cotxe amb el qual va accedir al Principat el dia de la detenció.

Comentaris

Trending