La Seu de la Justícia ‘es mor’ de fred

Hi ha un estudi en marxa per intentar esbrinar què ha fallat en el disseny del nou edifici que fa que la calefacció, en el millor dels casos, arribi a 17 graus, i aquesta no és la única deficiència que presenta l’immoble, amb goteres o trams del parquet aixecant-se ja

Una imatge de l'interior de la seu judicial, amb un nucli de comunicacions que facilita la claror natural.
Una imatge de l'interior de la seu judicial, amb un nucli de comunicacions que facilita la claror natural. Toni Solanelles

Fins fa uns dies, més d’un i de dos dels funcionaris de l’administració de Justícia recorrien a petits calefactors o estufes que no usaven a les seves llars per fer-se passar el fred que fa a la nova seu judicial. Els equips d’enginyeria que han participat en el disseny de l’immoble i les seves instal·lacions estan analitzant els motius pels quals el sistema calefactor -de naturalesa elèctrica- no funciona com hauria. No seria l’única deficiència que ha anat sorgint d’ençà que va entrar en servei la Seu de la Justícia, a principi del mes de setembre.

Cert que la situació no és igual a tot l’immoble i que el fet que hi hagi molta vidriera fa que l’edifici, per aquesta mateixa configuració, sigui més fred, però segons les fonts consultades, la calefacció, per l’error de càlcul o el que sia que vulgui que s’està indagant, no s’enfila més enllà dels 17 graus centígrads. Fins al punt que no són poques les dependències judicials que han hagut de rebre convectors els darrers dies. Entre la constructora de l’edifici i el Consell Superior de la Justícia haurien comprat una remesa d’aparells per mirar d’apaivagar el deficient sistema calefactor en aquells llocs on el fred hi és més pronunciat. Hi ha funcionaris que treballen amb l’abric posat.

La construcció de l’edifici ha suposat una inversió d’uns 23 milions d’euros. Una part de l’obra, hores d’ara encara no s’hauria entregat de manera oficial. També queda, per tant, una part de la certificació per abonar

Les fonts consultades han assegurat que fins i tot el Govern, com a titular final de l’immoble que serà, està al corrent de la situació i hauria mostrat la seva estupefacció i malestar. La construcció de l’edifici ha suposat una inversió d’uns 23 milions d’euros. Una part de l’obra, hores d’ara encara no s’hauria entregat de manera oficial. També queda, per tant, una part de la certificació per abonar. Segons les fonts, hi hauria pendent d’abonament des de l’administració més d’un milió d’euros que ara mateix estarien penjats fins que no se solucionin els problemes que s’han anat detectant.

I és que segons diverses fonts, hi ha problemes de connexions telemàtiques en alguns punts i, sobretot també, s’han detectat filtracions d’aigua i goteres i en algunes estances el parquet que hi ha instal·lat al terra ja fa dies que s’ha començat a aixecar quan encara no fa ni mig any de funcionament del recinte. Cert que hi ha aspectes que són normals que s’hagin d’acabar ajustant amb el temps i d’aquí que es faci una recepció provisional de les obres i no és fins un temps posterior quan es fa a definitiva, justament, perquè durant els dos tràmits es puguin refer possibles anomalies.

En aquest cas, però, les fonts consultades han explicat que les deficiències són moltes i, en algun cas, com el del sistema calefactor, prou greu com perquè s’estigui estudiant què ha motivat tot plegat. Si hi ha hagut un mal disseny del projecte, si s’ha adquirit un material deficient o si la seva instal·lació no ha estat la correcta. El tot cas, la situació, asseguren les fonts, és anòmala i en alguns sectors funcionarials i de l’administració hi ha una mica de malestar. Res que, per ara, no es pugui superar. Però malestar al cap i a la fi.

Comentaris (39)

Trending