Cent mil euros de multa pel retard en l’execució de l’obra del tanatori nacional i sala de vetlles

Govern i comú d’Escaldes han fet recepció provisional de l’equipament, que en poques setmanes hauria de poder entrar en servei

Una imatge del nou tanatori i sala de vetlles.
Una imatge del nou tanatori i sala de vetlles. Toni Solanelles

Entre el Govern i el comú d’Escaldes, l’empresa constructora del tanatori nacional i la sala de vetlles haurà d’abonar, en cas de confirmar-se la sanció, 105.000 euros de multa pel retard en l’execució de les obres. Tot i la sanció que s’imposa, això no impedirà l’empresa a poder-se presentar a nous concursos públics atès que es considera que l’obra en sí és correcta i de qualitat. Però els treballs s’han endarrerit diversos mesos, gairebé un any, de manera injustificada.

Representants del Govern, en concret del ministeri d’Ordenament Territorial, i del comú d’Escaldes, van dur a terme aquest dilluns la recepció provisional de l’equipament. Es va constatar, almenys d’entrada, que l’equipament està ben acabat. Això no treu, però, que el retard porti a imposar una sanció econòmica corresponent a un percentatge del muntant total -de l’obra civil, no pas dels equipaments que també incloïa l’adjudicació, per exemple- per setmana que s’han entregat els treballs amb tardança. Així les coses, el ministeri imposa una sanció en xifres rodones de 45.000 euros i el comú, de 60.000.

Una imatge actual de l'estat del tanatori.

Relacionat

El retard de les obres del tanatori nacional indigna l’administració

És clar que l’empresa, Pidasa en aquest cas, pot recórrer contra la multa que es proposa. Però ara per ara no sembla molt factible fer-ho atès que el retard és obvi i injustificat, segons totes les fonts. A més, s’ha buscat la fórmula perquè la sanció no porti associada la impossibilitat de la constructora de presentar-se a nous concursos públics, fet aquest que sí que hauria comportat perjudicis més notables a l’empresa. Com que l’obra és bona, segons les fonts, no s’impedirà la concurrència a nous concursos.

Ara s’han d’acabar de lligar tot de coses abans no entri en servei l’equipament, que té una mena de doble gestió. El tanatori és titularitat estatal i el ministeri té previst cedir-lo, segurament durant la setmana que ve, al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que serà l’organisme que se’n farà càrrec. De la seva banda, el comú és el titular de la sala de vetlles, que encara s’hauria de moblar. En aquest cas, s’hauria d’establir alguna mena de conveni amb les funeràries.

Queden per tant, aspectes, serrells, a acabar de definir, però no es preveu que es trigui ja massa setmanes en què l’equipament sigui operatiu. Tot i que les sales de vetlles siguin comunals i, per tant, d’Escaldes-Engordany, aquest equipament podrà ser usat per persones, per famílies de tot el país. L’equipament és just davant l’entrada de l’hospital per l’àrea d’Urgència, al costat de l’antiga clínica seu de les consultes externes.

Comentaris (4)

Trending