Enxampat a Juberri un grup d’onze persones de l’Europa de l’est que passava tabac per la muntanya

Dos del components de la xarxa, vinculada amb els contrabandistes albanesos i kosovars que operen al sud de França, eren menors d’edat i entre tots duien 615 cartrons

El tabac comissat estava preparat per ser transportat amb vuit grans motxilles.
El tabac comissat estava preparat per ser transportat amb vuit grans motxilles.
Una operació conjunta entre policies i duaners ha permès detenir nou homes i controlar dos menors que formen part, molt probablement, d’una de les bandes que operen al sud de França, amb Tolosa com a epicentre. Vista la pressió policial a banda i banda de la frontera que hi ha al Pas de la Casa, els contrabandistes haurien canviat la ruta i haurien intentat passar per camins de frontera hispanoandorrans. De fet, la banda va ser enxampada a prop de Juberri.

Les detencions es van practicar dijous. Les onze persones que integraven  la xarxa desenvolupaven diversos rols dins de l’organització, que havia reunit fins a 615 cartrons de tabac disposats en vuit motxilles de grans dimensions amb les quals havien de passar el material, prèviament comprat al Pas de la Casa segons els investigadors, a peu i per la muntanya. El valor de venda del tabac comissat seria de 21.402 euros. Cap dels arrestats, d’entre 19 i 48 anys, no resideixen al país.

Els detinguts es dedicaven a adquirir petites quantitats de tabac en comerços del Pas de la Casa, per posteriorment traslladar-les a tres vehicles estacionats a la mateixa vila encampadana. Amb informació confidencial i dades extretes d’altres de les operacions que hi ha hagut recentment tant en territori andorrà com francès, els grups antifrau de la policia i la Duana van preparar un dispositiu especial format per deu agents. Els onze homes, dos d’ells menors, van ser localitzats en les immediacions de Juberri, a Sant Julià. 

Tot sembla indicar que la pressió realitzada les darreres setmanes als camins francoandorrans haurien portat les xarxes que es dediquen al negoci del trasllat il·lícit de tabac cap al sud de França haurien canviat d’hàbits i de rutes. Els detinguts, com en el cas dels que hi va haver fa pocs dies a Tolosa, són de nacionalitats albanesa i kosovar malgrat que resideixen i operen al sud de França en tots els casos. Els dos menors controlats, que haurien quedat a disposició del centre d’acollida d’infants (CAI), serien familiars d’alguns dels altres implicats -que van passar a disposició judicial divendres mateix- però també tenien una funció a realitzar dins del grup.

El tabac comissat estava guardat en vuit motxilles de grans dimensions, per tal de poder-lo carregar i transportar per la muntanya a peu. Entre els arrestats hi havia tres persones que havien de tornar a portar els vehicles fins al lloc convingut per recuperar els vuit traginers i els cartrons de tabac que aquests transportaven per la muntanya. A banda del tabac, en l’operació es van confiscar tres vehicles de matrícula francesa, així com diversa documentació rellevant per la investigació. A més, 4.190 euros en efectiu.

En una setmana, i en tres operacions conjuntes entre efectius de la Policia i de Duana andorrana, s’ha detingut a catorze persones per delictes contra l’ordre socioeconòmic -contraban de tabac- i l’ordre públic -associació il·lícita-, els mateixos delictes que s’ha imputat als detinguts més recents, amb un total de 11.740 paquets de tabac, d’un valor al mercat segons els investigadors de 39.581 euros. Andorra intenta fer els deures a què els seus governants s’han compromès tant amb França com amb Europa en el marc de la negociació sobre l’acord d’associació amb la UE.

Etiquetes

-

Relacionat

Detinguts dos homes que acumulaven tabac en un hotel del Pas per després passar-lo per la muntanya
-

Relacionat

Cop de la policia francesa contra les xarxes de contraban de tabac que operen a l’entorn d’Andorra

Comentaris (3)

Trending