Usuaris i distribuïdors reclamen a FEDA que no consolidi l’encariment del preu de l’energia

Hi ha un convenciment generalitzat que més aviat que tard el cost del kW tornarà a baixar però hi ha el temor que la pujada de les tarifes elèctriques ja quedarà

Un rètol de FEDA a la seva seu de la plaça Lídia Armengol.
Un rètol de FEDA a la seva seu de la plaça Lídia Armengol. Toni Solanelles

Usuaris, distribuïdores energètiques i empreses de sectors afins a l’electricitat demanen a FEDA que l’increment del preu de l’energia que ha aplicat des d’aquest mes d’abril no quedi consolidat a les factures. Estan convençuts que més aviat que tard el preu del kW tornarà a reduir-se i se situarà en valors similars als que suportava aparentment sense dificultat l’operadora estatal, al tomb dels 60 euros el kW de mitjana.

Davant d’aquesta circumstància, el que reclama un sector ampli de la població és que quan el cost de l’electricitat torni a llindars ordinaris que fins ara havien estat suportats per FEDA sense dificultats aparents, els increments aplicats des d’aquest mes d’abril deixin de ser vigents o, en tot cas, que es vagin modulant. En aquest sentit, professionals del sector del carburant es demanen si no seria possible aplicar en la tarifa elèctrica l’oscil·lació que es va graduant en funció del preu de cost en el cas dels gasolis i les gasolines.

La factura de FEDA s'encarirà molt notablement.

Relacionat

Les llars hauran de pagar entre un 15 i un 20% més en la factura de la llum a partir del mes que ve

Certament, asseguren les fonts, la situació no és senzilla. Però es considera que FEDA no ha actuat amb prou diligència. Perquè fa temps que el preu de l’energia estava en clar ascens -l’escenari era ja anterior a la crisi bèl·lica a Ucraïna a la qual s’atribueixen tots els mals- i no es va dur a terme cap acció per mitigar l’impacte més enllà de confiar que els contractes a llarg termini que la companyia té signats resistissin el cop.

I aquí rau una altra de les temences que hi ha entre els usuaris i les empreses del sector energètic. ¿Serà capaç FEDA de negociar una renovació de contractes a llarg termini que garanteixin la suposada estabilitat tarifària que aquests acords han permès? Ara mateix, aparentment, no està gens clar. Perquè el mercat és altament volàtil. D’aquí que es reclami que quan tot plegat hagi tornat a lloc, es replantegi la situació. I si els preus reculen, que es deixin sense efecte els increments tarifaris.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending