Els quatre ‘arbres del vent’ estaran operatius en tres mesos

Els ministres d’Ordenament Territorial i Medi Ambient i la cònsol d’Andorra la Vella posen el primer giny generador d’energia eòlica

https://youtu.be/TK6_BmxFQVA

Els quatre ‘arbres del vent’ estaran operatius en un termini màxim d’entre dos i tres mesos. Els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han presidit al costat de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, l’estrena del primer Arbre de Vent que es posa en marxa al país, el de Santa Coloma, a la confluència de l’avinguda del Fener i el carrer de les Escoles. Torres ha reconegut que el procés d’implantació “ha estat llarg” producte de les dificultats en el subministrament del material.

I és que el projecte sorgit de les iniciatives presentades al pressupost participatiu del 2018 havia de beure d’una única empresa, francesa, que es dedica a fabricar els ginys eòlics. La companyia s’ha vist immersa en un procés de fallida i tot plegat ha endarrerit els treballs, segons que ha exposat el titular d’Ordenament Territorial. Torres ha explicat que el següent arbre que es posarà en marxa serà el d’Ordino. Després vindran Canillo i Sant Julià, encara que no necessàriament en aquest ordre.

L'arbre s'ha col·locat a l'avinguda d'Enclar de Santa Coloma.

Relacionat

Andorra la Vella ‘planta’ el seu ‘arbre de vent’ a Santa Coloma

Els aerogeneradors de 5400 watts de potència cadascun, tenen unes dimensions de pràcticament deu metres d’alt i vuit metres de radi. De fet, va ser aquesta grandiloqüència la que va descartar que l’arbre metàl·lic acabés a la plaça de la Rotonda, emplaçament inicialment previst. La cònsol Conxita Marsol ha explicat que vistes les dimensions de l’arbre, “se’ns menjava la plaça”. Es va plantejar una altra ubicació, “però s’havien de tallar uns quants arbres i no vaig voler tallar arbres naturals per plantar-ne un de ferro”, ha explicat Marsol que al final considera que el lloc elegit “és un molt bon lloc”.

IMG 6193
Autoritats al costat de l'Arbre de Vent d'Andorra la Vella.

De fet, tal i com ha remarcat el ministre Torres, l’emplaçament definitiu és a prop de l’Escola andorrana de Santa Coloma on exercia el professor que al 2018 va empènyer el seu alumnat a proposar la iniciativa perquè fos escollida, com finalment va ser, en la iniciativa dels pressupostos participatius. El titular d’Ordenament igual com la cònsol han destacat la visibilitat de l’emplaçament i han pronosticat que acabarà sent un indret on fotografiar-se. Tot plegat, i si al final no hi ha desviacions, tindrà un cost de 344.000 euros.

Comentaris (2)

Trending