El projecte de llei que ‘crea’ la ‘taxa verda’ indigna encara més els importadors de carburants

Com temien els distribuïdors, el gas natural continuarà sense ser gravat pels impostos especials, mentre que el tribut sobre el carboni a partir del 2022 també afectarà el gas butà

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. ARXIU

Els importadors de carburants es continuen enfilant per les parets. Una vegada han rebut el text del projecte de llei que modifica la llei sobre els impostos especials per tal de crear, per dir-ho així, la taxa del carboni, també denominada ‘taxa verda’, han pogut veure com no hi haurà canvis i el gas natural no està gravat amb els impostos especials que sí que s’apliquen als gasolis de calefacció. I als de locomoció per descomptat.

Els distribuïdors de petrolis estan indignats amb el Govern perquè, d’una banda, consideren que no hi ha dubte que el nou tribut, que si no hi ha canvis traslladaran al preu final de venda al públic com no pot ser d’una altra manera, mantenen, en el cas dels impostos indirectes, els resta encara més diferencial respecte dels preus que hi ha, sobretot, a l’Estat espanyol, on en alguns establiments ja hi ha preus tant o més competitius que al Principat.

Mànegues del sortidor d'una benzinera.

Relacionat

Importadors de carburant indignats reclamen una rebaixa en l’impost sobre el gasoil de calefacció

Alhora, els importadors de carburants creuen que el Govern continua maquinant per tal d’afavorir FEDA i facilitar així una competència que consideren deslleial. Per competir en igualtat de condicions, els distribuïdors privats reclamaven que el gas natural fos gravat amb l’impost especial, més enllà de la ‘taxa verda’. El text del projecte elaborat per l’executiu que els han fet arribar, però, ha deixat ben evident, segons fonts del sector, que només s’aplicarà al gast natural la taxa del carboni però no impostos especials.

Als carburants de locomoció, la ‘taxa verda’ s’aplicarà en tota la seva extensió ja des del 2021, una vegada s’aprovi el text si és que rep el suport tal i com el pretén el Govern. En canvi, en aquelles energies que serveixen per a escalfar, l’aplicació serà gradual i a partir del 2022. És a dir, el 2021 s’eximeix de taxa i, després, en sis anys, fins al 2027, es desplegarà una taxa que acabarà sent de 30 euros per tona al gasoil i de 15 euros per tona en el cas del propà, el butà i el gas natural.

Carles Miquel, durant la roda de premsa.

Relacionat

El Govern aclareix que la taxa de carboni també s’aplicarà als combustibles en forma de gas

Per compensar la diferència de la taxa entre els carburants i les altres energies, per balancejar-ho, la meitat dels 30 euros per tona esmentats els assumirà l’Estat a través d’una rebaixa de 15 euros per tona sobre l’impost especial que grava només els crus. D’altra banda, per primera vegada el 2022 hi haurà un tribut que gravi el butà, que tot i no ser una font d’energia de primera necessitat al Principat, ja té hores d’ara un cost desorbitat respecte dels països veïns.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending