Les obres de la xarxa de calor deixen al descobert els ‘budells’ de la Baixada del Molí

Els treballs s’han iniciat uns dies més tard del que estava previst, però fins i tot aquest dissabte els operaris treballaven a un molt bon ritme

El vial obert just davant del poliesportiu.
El vial obert just davant del poliesportiu. Toni Solanelles

Els ‘budells’ d’una part de la Baixada del Molí, la que queda enfront del poliesportiu de Govern, queden al descobert. Tot ‘per culpa’ de les obres de la xarxa de calor, allò que ha de permetre que energia calorífica que sorgeix d’incinerar escombraries al centre de tractament de residus (Ctrasa) reverteixi per escalfar les llars del Principat. Algunes, és clar.

Els treballs s’havien d’haver posat en marxa a mitjan mes passat. S’han endarrerit una mica. Però sense anar més lluny, aquest mateix dissabte els operaris treballaven a bon ritme amb el carrer obert com si d’una intervenció quirúrgica es tractés, per anar col·locant els tubs que han de portar la calor d’una banda cap a l’altra. Amb el permís dels vehicles que, certament, aquest dissabte no eren tants i havien d’atendre’s, en qualsevol cas, a l’enginy regulador d’un parell d’operaris que a mode d’urbans -no és cap novetat en l’obra pública que afecta vials- donaven o treien el dret de pas.

Els treballs ara posats en marxa, en el seu conjunt s’han d’allargar fins al mes d’abril si tot va bé i les inclemències de qualsevol cosa en època de Covid no espatllen el calendari. Les obres del primer tram tenen una durada prevista de tres mesos i mig i afectaran la zona compresa entre el poliesportiu d’Andorra i la rotonda de Tobira. Són els treballs que ara estan en marxa i es fa en aquesta zona aquesta època de l’any coincidint amb l’aturada de les escoles per així minimitzar les incidències a la xarxa viària.

Una vegada finalitzats els treballs de la fase 1, unes 600 llars ja s’escalfaran amb calor provinent d’aquesta infraestructura que proporciona una energia que FEDA considera més eficient i sostenible

El segon tram, que s’hauria d’executar a partir de finals de setembre, va des de la rotonda de Tobira fins al carrer de la Grau. El tercer, finalment, connectarà les zones on es troben el centre esportiu dels Serradells i la nova Seu de la Justícia. Si els treballs van a bon ritme i no es veuen afectats per cap incidència, es preveu la finalització de la fase 1 durant l’abril del 2021.

Els treballs de construcció de la xarxa de calor, que acabarà connectant Ctrasa amb el nucli urbà de la capital, consisteixen en la instal·lació d’unes canonades -algunes de les quals durant molts dies han estat ben visibles just davant del palau judicial que s’està acabant de construir- que permetran transportar la calor en forma d’aigua calenta perquè els edificis de la zona la puguin utilitzar com a calefacció i com a aigua calenta sanitària.

Així una vegada finalitzats els treballs de la fase 1, unes 600 llars ja s’escalfaran amb calor provinent d’aquesta infraestructura que proporciona una energia que FEDA considera més eficient i sostenible. Les fases 2 i 3, que es desenvoluparan en els pròxims anys, abastiran les zones de Prada Motxilla i de Prat de la Creu podent oferir aquesta energia tèrmica a unes 2.000 llars de la parròquia un cop finalitzin els treballs de totes les fases.

Comentaris

Trending