Grau Roig construeix una minicentral que turbinarà l’electricitat equivalent a cinquanta llars

Saetde té avançada la remodelació d’una captació d’aigua a Grau Roig i la constricció d’una generadora d’energia hidroelèctrica després de combatre durant un parell o tres anys ben bons amb els tècnics de Medi Ambient, que bloquejaven el projecte

Treballs a Grau Roig.
Treballs a Grau Roig. SEMSA

Si no passa res, a partir d’aquest hivern Saetde disposarà d’un nou equipament generador d’energia elèctrica. A Grau Roig. Les estacions d’esquí ja han anunciat la seva voluntat d’incrementar la producció pròpia d’energia i el projecte liderat per l’empresa d’enginyeria SEMSA n’és un clar exemple. Com clar, i exemple, és el fet que l’administració no sol acompanyar en l’impuls de segons quines infraestructures.

Ara, l’empresa i les firmes que participen del projecte, ja tenen força avançat el treball. Però si no hagués estat per les traves del ministeri de Medi Ambient, asseguren les fonts, ja podria fer algun hivern que la minicentral hidroelèctrica que ara es construeix ja podria estar en funcionament. Però la lectura mal entesa d’algun funcionari o la poca voluntat de voler facilitar les coses, segons fonts properes al projecte, haurien demorat la iniciativa. Fins a bloquejar-la en alguns moments. Ara, evidentment, el projecte té totes les autoritzacions pertinents i s’està treballant de valent en en la remodelació d'una captació d'aigua i la construcció d'una nova minicentral hidroelèctrica que ampliarà la capacitat energètica a Grau Roig.

semsa2
Reproducció de com hauria de quedar la minicentral.

El conjunt de la captació i la minicentral hidroelèctrica tindrà una potència de generació màxima de 300 kW (equivalent a l’energia necessària per a unes cinquanta llars) amb una turbina de la casa Ossberger. El salt d’aigua és de 80 metres des de la captació, amb un cabal màxim de 450 litres per segon. El disseny de la captació disposa d’una escala de peixos i d’un sistema que controlarà en temps real el cabal ecològic. A més, el disseny permet turbinar i generar electricitat només quan el cabal sigui superior al ecològic.

L’edifici de la turbina, que ja és més que visible, estarà integrat al terreny i recobert de terra amb coberta enjardinada. La part frontal serà de vidre per poder veure la turbina en funcionament. Saetde té la intenció d’instal·lar en un dels mur de l’edifici una pantalla que indicarà en temps real tant la producció de la turbina com la dels panells fotovoltaics instal·lats al peu de Grau Roig sobre l'edifici de la infermeria i la central de neu, i també el de l’escola d’esquí.

Comentaris (5)

Trending