FEDA destina 1,2 milions per un parc solar que generarà l’energia que consumeixin 250 llars

S’ubicarà al costat de l’ETR de Grau Roig, comptarà amb 2.002 paques que podran recollir també llum rebotada a terra i es podria posar en marxa a l’inici de l’hivern

Calvet i Moles, al costat de les plaques que s'han de convertir en el futur parc solar.
Calvet i Moles, al costat de les plaques que s'han de convertir en el futur parc solar. Gabriel Pérez

FEDA començarà en els pròxims dies les obres per ubicar un parc solar al costat de l’actual Estació Transformadora de Grau Roig. S’invertiran 1,2 milions d’euros per una instal·lació que ha de generar anualment uns 1,4 gigawatts per hora, l’equivalent per abastir el consum mitjà d’unes 250 llars. Més enllà de la producció, es vol que el projecte serveixi d’estímul per a altres iniciatives al país, més d’àmbit privat, que ajudin a incrementar la producció nacional i la sobirania en aquest àmbit.

Des de FEDA s’ha volgut presentar el projecte aquest dilluns, tot destacant que té dos objectius. Per un costat, la mateixa generació d’energia. Es té clar que cal incrementar la producció nacional, més en l’actual context internacional d’escalada de preus. Una qüestió, doncs, de “sobirania”, segons ha destacat el director d’enginyeria de la companyia, Marc Calvet. “Hem d’apostar per incrementar-la i arribar al 30%, el 40% o el 50% del que es consumeix”, ha apuntat el màxim responsable de la societat, Albert Moles.

La voluntat de la companyia és també promoure que altres particulars apostin per tirar endavant instal·lacions similars i, així, anar incrementant la producció energètica al país

I, en aquest sentit, la instal·lació, amb 2.002 plaques ha de generar anualment 1,4 gigawatts per hora. Això suposa el consum mitjà de 250 llars. En total, el cost estimat del projecte ascendirà a 1,2 milions d’euros. Les obres es faran al llarg de l’estiu amb la fita de posar el parc en marxa de cara a l’hivern.

Pel que fa al segon objectiu, FEDA es marca com una “prova pilot” que permetrà confirmar el que es considera un “lloc excepcional”, en paraules de Moles, per a un projecte d’aquestes característiques. Una de les novetats que presenta és el fet que les plaques poden recollir energia per totes dues cares. I això permetrà aprofitar la refracció de la llum a terra, especialment forta a l’hivern, gràcies a la neu. “Ens servirà per analitzar el rendiment en un lloc d’altra muntanya”, ha comentat Calvet.

La quantitat d’energia que es generarà és relativament petita en comparació tant a la que es produeix al país -entorn el centenar de gigawatts per hora anuals- i la que es consumeix (uns 600). Des de FEDA, però, s’entén que el parc ajuda en l’aposta clara per impulsar aquest tipus de tecnologia al país. “Volem promoure-la i ajudar els clients particulars perquè vegin que val la pena”, ha apuntat Moles. En aquest sentit, ha recordat que “tothom a Andorra pot fer una instal·lació de fins a 2.000 megawatts”.

L'antena instal·lada al Maià per estudiar la força del vent.

Relacionat

FEDA invertirà prop de 100 milions en cinc anys, dels quals 27,5 al parc eòlic del pic del Maià

Pel que fa a les energies renovables, FEDA també té un altre projecte, encara més important, a l’horitzó. Com ha apuntat el seu director es treballa en tota la paperassa prèvia per impulsar una planta eòlica a la zona del pic del Maià. La idea és poder iniciar les obres ja durant el 2023.

“És especialment interessant per l’energia que pot produir i perquè ens permetrà ser molt competitiu amb el preu de venda”, ha avançat Moles. Un cop es comencin els treballs de construcció, es trigaria un parell d’anys en posar-la en marxa. Es calcula que, en funció de la tecnologia que s’elegeixi, el cost podria situar-se entre 25 i 28 milions d’euros. Generaria entre 40 i 50 gigawatts per hora anuals.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending