FEDA instal·la la primera xarxa de fred del país

Situada a Escaldes-Engordany, servirà per abastir també de calor fins a 740 llars de la parròquia i alguns edificis comunals

Jordi Travé a la presentació de la xarxa fred i calor d'Escaldes
Jordi Travé a la presentació de la xarxa fred i calor d'Escaldes

FEDA inicia aquesta mateixa setmana els treballs per instal·lar la primera xarxa de fred i calor del país. Fins ara, únicament es proporcionava calefacció, però, amb el nou servei, fins a 740 llars de la parròquia d’Escaldes-Engordany i tres edificis comunals podran tenir aire condicionat també mitjançant aquest sistema. Les obres de les canonades s’iniciaran aquesta mateixa setmana, al carrer Esteve Albert, i s’estima que durin, en total, uns sis mesos.

El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha explicat que la xarxa serà d’un quilòmetre, aproximadament, i instal·laran quatre canonades de 4.000 metres. A finals d’any, esperen poder iniciar la fase de proves, que durarà dos mesos i abastirà una de les torres que estan actualment en construcció al clot d’Emprivat. “El primer semestre de l’any vinent volem tenir la fase ja executada”, ha apuntat Travé. L’elecció d’aquestes torres per iniciar el projecte es deu al fet que “són majoritàriament de vidre i pensem que poden tenir una demanda més important de fred que altres edificis més antics que no tenen instal·lació”.

Aquest sistema, que permetrà reduir fins a 1300 tones d’emissions a l’any i millorarà la qualitat de l’aire de la zona, funciona com un circuit tancat. Tal com ha explicat Travé, es centra en unes bombes de calor, que mitjançant aigua freda i calenta, es trasllada l’aigua des de la central fins a les llars. Quan arriba es fa un intercanvi, “en passar per diferents clients es refreda l’aigua, torna a la central i es torna a escalfar”. A més, Travé ha apuntat que es tracta d’un projecte independent de les aigües termals d’Escaldes, “tot i que es va estudiar”.

La inversió destinada a desenvolupar la xarxa de calor i fred és de 6 milions d’euros. Tot i això, Travé ha apuntat que “el recorregut passa per galeries ja existents”. Està previst que aquesta instal·lació pugui incrementar un 30% l’eficiència energètica, generant fins a set GWh/any de calor i 5 HWh/any de fred.

Comentaris (2)

Trending