Els distintius ambientals dels vehicles arriben a Andorra l'any vinent

La finalitat principal del reglament és donar informació al comprador sobre les emissions en el moment de la tria en la compra d'un cotxe

El director de l'oficina d'Energia i del canvi climàtic, Carles Miquel, el model de distintiu mediambiental que es farà servir al Principat.
El director de l'oficina d'Energia i del canvi climàtic, Carles Miquel, el model de distintiu mediambiental que es farà servir al Principat.

L'últim dia del mes de gener del 2023 entrerà en vigor el reglament del sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles que farà que tots ells, de forma progressiva, incorporin una etiqueta per informar sobre l'emissió, el consum, entre altres aspectes. Hi hauran diferents categories que aniran des del zero emissionas a Eco i una escala de 5 a 1 en funció de la seva eficiència mediamnriental. 

Els vehicles que es matriculin per primera vegada a partir del 31 gener 2023 ja portaran el distintiu de mediambiental. Així ho han explicat aquesta tarda el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el director del Departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, que també s’han referit a aquells que ja estan inscrits en el Registre de Vehicles on s’aprofitarà qualsevol modificació del certificat de matriculació o les Inspeccions tècniques del vehicle per incorporar el distintiu en el vehicle.

Aquesta és la mesura en què el reglament del sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles, aprovat ahir en sessió de consell de ministres, contempla per la seva implementació. Un text que està estretament relacionat amb l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic per al període 2020-2050 i que identifica el sector de la mobilitat com el responsable de fins al 57% del total de les emissions d’Andorra. Tot i això, la voluntat no és restringir la circulació, o com a mínim no és la finalitat actual, sinó que el seu objectiu prinecipal és el d’oferir informació en el moment de comprar el vehicle sobre les emissions, el consum, entre altres aspectes, com ja succeeix en altres àmbits com certs electrodomèstics. D’aquesta manera, el distintiu informarà sobre l’eficiència i les emissions dels vehicles, el tipus de vehicle, la classificació Euro i el combustible que utilitza, això com incorporarà la matrícula d’aquest -per evitar fraus- i un codi QR amb dades complementàries, com la cilindrada, l’any de fabricació i la ITV.

De moment encara no hi ha un cost estipulat, però, com ha puntualitzat Miquel, “farà referència al material i a la producció” i no preveu que sigui gaire diferents del dels països del voltant.

Com ja succeeix en països veïns, els distintius es classificaran per categories. El primer és el distintiu Zero emissions, identificat amb una Z i el fons, que va destinat als menys contaminats, com els elèctrics, híbrids endollables amb autonomia de més de 40 quilòmetres, entre altres. El següent nivell són els Eco -híbrids no endollables, gas natural, híbrids endollables amb menys de 40 quilòmetres d'autonomia, etc.- que portaran una etiqueta amb una E i fons verd i lila. Per a la resta s'estableix un sistema de classificació numèrica del 5 a l'1, correlacionada amb la tipologia de vehicle, el tipus de combustible i la categoria Euro, sent el 5 el més ecològic. Una distinció, com ha especificat Miquel, "no serà necessària dur-la fins que entri en vigor el reglament a final de gener de l'any vinent i és que actualment "s'està acabant de treballar en la "digitalització del procés", que ha de fer més eficient l'emissió i el subministrament del distintiu.

Els models dels països veïns han estat un punt de referència, però, com ha recalcat Miquel “no hi ha un model global”. Han desenvolupat un model similar al que hi pot haver a Espanya i França amb la voluntat que, en un futur, es pugui “homologar els vehicles registrats a Andorra amb els sistemes d’etiquetatge dels altres països membres de la Unió Europea”.

 

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending