La despesa en importació d’energia de FEDA va caure a la meitat durant l’any passat

L’abaratiment de l’electricitat als mercats internacionals va fer que passés de pagar gairebé 73 milions el 2022 a només 38,6 el 2023 i això sumat al fort increment d’ingressos per les pujades de tarifes va permetre la companyia assolir un benefici rècord: 23,6

Un rètol de FEDA a la seva seu de la plaça Lídia Armengol.
Un rètol de FEDA a la seva seu de la plaça Lídia Armengol. Toni Solanelles

Les fortíssimes pèrdues que FEDA va partir el 2021 i, especialment, el 2022 van tenir el seu origen en el gran increment de preu de l’electricitat que s’importa. El salt va ser enorme i això va provocar uns números vermells històrics. La situació es va capgirar radicalment l’any passat, amb un benefici rècord. I tot perquè el cost de l’energia va baixar dràsticament. La despesa de la companyia en aquest capítol es va reduir en gairebé el 50%.

Així es pot comprovar en les dades de la liquidació pressupostària de la parapública del 2023. El 2022, la importació d’energia va suposar pagar gairebé 72,7 milions d’euros. Una xifra astronòmica que significava menjar-se gairebé tot el que s’ingressava per la distribució als clients. En canvi, l’any passat el preu pagat es va quedar en únicament 38,6 milions. Per tant, un 47% de davallada.

No es pot negar que durant el 2023, les fortes tensions que a mercat de l’energia s’havien produït arran de la guerra a Ucraïna es van anar relaxant. I això es va traduir en un preu de l’electricitat molt més assequible, especialment a Espanya, un dels dos principals subministradors. Aquesta circumstància no només s’ha mantingut sinó que, fins i tot, s’ha intensificat durant el primer trimestre d’enguany.

La reducció de costos també es va notar en la compra de gas natural liquat, que es fa servir per les centrals de cogeneració. Aquesta matèria primera també ha vist reduir el preu. Si el 2022 FEDA va pagar 3,2 milions, l’any passat aquesta xifra va baixar fins a 2,03. És a dir, un descens del 35%. “Tot i augmentar el nombre de megawatts/hora comprats, l’import és inferior per la moderació del preu del gas en el mercat ibèric del gas (MIBGAS) al que estan referenciats els nostres contractes”, expliquen des de la companyia.

Lògicament, les despeses van caure de forma important. I, en canvi, FEDA va incrementar de forma notable els ingressos, entre altres coses gràcies al doble increment de tarifes que es va fer al llarg del 2022. Si l’import net de la xifra de negoci llavors va ser de 75,13 milions, el 2023 va saltar a 89,37. És a dir, un 19% més. Per exemple, la venda d’energia a clients va saltar de 53,8 a 62,9 i la que se subministra a les mútues de 18,7 a 23.

I això, lògicament, es tradueix en un benefici molt elevat, que trenca dos anys de números vermells. Els guanys de FEDA van ser de 23,6 milions. És a dir, fins i tot es va superar les pèrdues del 2022, que van ser de 22,7 en gairebé un milió. Malgrat aquesta xifra, la companyia no farà distribució de resultats enguany. No traspassarà ni un euro a Govern. Tot quedarà com romanent, justament per compensar els números negatius dels darrers anys. S’espera, això sí, que l’any vinent ja es pugui fer algun traspàs.

Malgrat aquests resultats positius, en canvi, FEDA va abonar una quantitat força reduïda en concepte d’impost de societats. Tot just 15.417 euros. Bàsicament, s’aprofita la possibilitat de deduir-se els resultats negatius d’anys anteriors. Això ho podran continuar fent en exercicis posteriors, tot i que, a partir d’aquest 2024, sempre garantint que s’aboni un mínim del 3% dels beneficis, després de la darrera reforma tributària.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending