Els comuns abonaran uns quatre milions d’euros l’any per l’enllumenat públic que fins ara no pagaven

El Govern i les corporacions parroquials signaran la setmana vinent una declaració per la qual es comprometen a intentar assolir objectius de reducció de la despesa energètica molt més enllà del 15% per mirar d’empènyer la ciutadania a estalviar

L'icònic rètol lluminós d'Andorra la Vella sense il·luminar aquesta nit.
L'icònic rètol lluminós d'Andorra la Vella sense il·luminar aquesta nit. Toni Solanelles

L’encariment del preu de l’energia farà que per primer cop en la història els comuns hagin d’assumir la despesa que fan en enllumenat públic. En una primera bateria de mesures, FEDA i el Govern van proposar, de comú acord amb les corporacions parroquials, que abonessin la meitat del cost del consum. Però veient com estan les coses, es demana als comuns que abonin allò que gastin. En xifres actuals serien prop d’uns quatre milions d’euros anuals. No és una quantitat descabellada. Però sí significativa.

I és que la situació de FEDA és preocupant. Durant anys, com Andorra Telecom, ha estat sostenint els dèficits de l’Estat i, ara, cal fer mans i mànigues per transferir-li diners i suavitzar els augments en les factures energètiques. Els quatre milions entre tots els comuns, no hi arriba ben bé, sorgeixen d’una xifra global mensual que volta els 300.000 euros. Caldrà veure si el preu de l’energia no s’enfila més i contribueix a disparar l’esmentada xifra i si, per altra banda, les administracions són capaces de reduir el consum.

En aquest sentit, el Govern i els comuns estan acabant de perfilar una mena de conveni o declaració d’intencions on explicitaran el seu compromís de fer els màxims esforços per reduir el consum energètic. La voluntat és signar el pacte durant la setmana que ve, segons que ha anunciat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la presentació de la remodelació del carrer de la Llacuna. L’acord en qüestió ha de servir més d’empenta cap a la ciutadania que l’efecte real que pot acabar tenint.

La voluntat aparentment és bona. Però com ha reconegut la pròpia Marsol “no cal que ningú imposi res” i alhora ja es dona per fet que “no tothom podrà arribar als objectius” tot i que el que es posarà negre sobre blanc són “uns principis bàsics” però que, quant a la intenció, són ambiciosos per intentar que el país, en el seu conjunt, pugui reduir el consum en un 15% global. El document que s’està ultimant, per exemple, podria arribar a fixar que cada parròquia, quant a despesa pública, intenti, i sempre es parla d’intentar, reduir la despesa energètica un 30%.

EL NADAL A ANDORRA LA VELLA

En qualsevol cas, Marsol ha assegurat que la il·luminació relacionada amb el Nadal, per exemple, es reduirà a la meitat a Andorra la Vella. Les artèries comercials i turístiques gaudiran d’una decoració lumínica prou atractiva i també el Poblet de Nadal. Però aquesta decoració global ja hauria de reflectir, i molt a tenor del que ha dit la mandatària comunal, l’apretada de cinturó, que ja s’està donant en altres punts de la parròquia.

Així, per exemple, la cònsol ha explicat que s’ha reduït la intensitat lumínica als aparcaments comunals, especialment als interiors, i també, per exemple, a l’avinguda Salou un de cada tres fanals no s’encenen. Marsol ha explicat també que actualment a Andorra la Vella el 97% de les fonts lumíniques són LED i que el consum -que no el cost- és avui “deu vegades menys” que al 2016, uns valors que la cònsol de la capital ha ressaltat per fer evidenciar que ja fa temps que a la parròquia es mira de reduir el consum.

Comentaris (16)

Trending