Treballadors de la Cooperativa temen una escalada de pressió per la influència d’Alsa

La companyia considera que s’estan respectant les condicions pactades malgrat les dificultats que hi ha en el sector del transport i atribueix el malestar al fet que els empleats ingressen menys perquè no hi ha hores extra

Dos vehicles de Coopalsa en una parada de bus d'Andorra la Vella, aquest migdia.
Dos vehicles de Coopalsa en una parada de bus d'Andorra la Vella, aquest migdia. Toni Solanelles

Treballadors de la històrica companyia de transport de viatgers del Principat Cooperativa Interurbana temen que la presa de decisions cada vegada major d’executius lligats a la multinacional viatgera amb base a Espanya Alsa acabi portant a una situació laboral cada vegada més insostenible per la pressió imposada, els canvis de criteri o condicions i la tensió interna que suposadament es fomenta i que fonts de la companyia han negat en rodó. L’empresa manté que l’únic canvi és l’impacte que està tenint la pandèmia en el sector.

Alsa va aterrar al Principat fa un parell d’anys llargs per aliar-se amb la Cooperativa en el marc de la concessió de les línies urbanes. Coopalsa va acabar guanyant dos dels tres lots en joc i fa el servei fins al Pas de la Casa, fins a Encamp, d’Andorra a Ordino, fins a Arinsal i un intern per Escaldes. Coopalsa funciona com a UTE i societàriament es manté formalment al marge de la Cooperativa, que es l’encarregada de fer altres línies discrecionals vinculades en ocasions amb l’espanyola Brugulat. Hores d’ara, però, els discrecionals han caigut moltíssim i pràcticament l’únic trajecte que es fa és el que porta fins a Portugal.

“Tot i que hi ha molta gent que coneix la situació, ningú no fa res. En tot cas, hi ha molta inconsciència, perquè al final transportem persones”, mantenen fonts properes a treballadors

Un dels laments d’una part dels treballadors és que en moltes ocasions es passen indiscriminadament treballadors de la Cooperativa a Coopalsa quan, consideren, no hauria de ser així. També asseguren aquestes fonts laborals que hi ha molts treballadors que tenen els contractes firmats com a no conformes i que s’han començat a detectar casos en què cada vegada és major la pressió que es posa en alguns treballadors amb quadrants fora de lloc. Entenen que és una manera de collar aquells professionals de la casa més antics o de salaris més alts.

En algun cas almenys, la situació ja s’hauria exposat al comitè d’empresa, que després de temps coent-se finalment es va constituir fa uns tres mesos. La idea dels responsables d’aquest comitè seria tractar el malestar manifestat per algun treballador després de l’estiu. “Tot i que hi ha molta gent que coneix la situació, ningú no fa res. En tot cas, hi ha molta inconsciència, perquè al final transportem persones”, han assegurat les fonts, que han recordat que la immensa majoria de xofers que van arribar de la mà d’Alsa han acabat deixant la companyia o bé per l’incompliment de promeses, o bé pel malestar, o bé perquè no els sortia a compte treballar a Andorra o fins i tot puntualment perquè l’empresa d’origen espanyol els hauria acomiadat.

En tot cas, els laments dels treballadors porten a denunciar canvis de condicions laborals o exigències de responsabilitats que per se s’havien anat fent però que quan van associades a penalitzacions eventuals per als empleats -com el fet d’haver-se de responsabilitzar de la caixa durant quinze dies, havent de custodiar els diners als propis domicilis- es considera que caldria refutar i no haver de suportar més. L’empresa ha vist reduïda la plantilla de conductors, segons fonts properes a aquests, en un 20% durant l’inici de la pandèmia per baixes voluntàries però, en canvi, l’estructura administrativa, liderada per un cap d’operacions procedent d’Alsa, es manté igual o lleugerament en augment quant al personal. La sensació d’alguns treballadors és que s’està adobant el camí i esporgant el que no convé abans que Alsa salti de la UTE de les línies del transport intern per assumir el comandament total de la històrica empresa.

Versió empresarial

Res de tot això no hi ha segons fonts de la companyia, que han destacat les enormes dificultats que l’empresa està havent d’afrontar per superar la crisi econòmica derivada de la pandèmia. En aquest sentit, les fonts han explicat que si bé es va acudir a ERTOs en la primera fase de la crisi sanitària, en aquest segon tram de pandèmia també econòmica s’han evitat les mesures laborals i que les sortides que hi ha hagut han estat sempre per decisions voluntàries dels treballadors concernits.

Segons la part empresarial no hi ha cap canvi de condicions més enllà dels que tenen vinculació directa a dos fets concrets: el que han dictat els tribunals i la davallada de feina producte de la pandèmia

El traspàs puntual de treballadors entre Cooperativa i Coopalsa, segons les fonts, estarien perfectament previstos i no hi ha cap canvi de condicions més enllà dels que tenen vinculació directa a dos fets concrets: el que han dictat els tribunals en el marc d’algunes demandes laborals que han establert el marc de relació laboral concret i ajustat per tant a la normativa vigent i els vinculats a la davallada de feina producte de la pandèmia. Així, sempre segons fonts properes a la companyia, si ara no es fan torns de 7 hores i mitja consecutives és perquè arran d’una resolució emmarcada en una demanda laboral els tribunals van fixar que en un termini màxim de sis hores els xofers han de descansar. Per tant, d’aquí que es parteixin torns.

Quant al malestar causat per raons econòmiques, i més enllà d’assegurar que no sense dificultats s’han anat pagant els sous, s’indica que tot plegat, aquest rum-rum que es pot sentir, és degut a què amb la caiguda monumental del transport discrecional no hi ha hores extra a realitzar i, en conseqüència, com que hi havia una part del personal que consolidava una remuneració notable partint d’un variable que ara no hi ha, això és el que motiva, suposadament, un malestar que té clar la Cooperativa que no es pot pas imputar a la voluntat de l’empresa.

Comentaris (30)

Trending