Preocupació per l’elevat nombre de casos d’assetjament laboral

Els sindicats de treballadors estan rebent principalment moltes dones que estan patint situacions d’abús psicològic i, fins i tot, sexual que tenen una important reticència a denunciar

P.Candel / E.Pons

Un treballador de l'hostaleria en una terrassa del centre del país.

Des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) existeix una gran preocupació per l’elevat nombre de casos que estan rebent els darrers mesos d’assetjament laboral. Principalment, són dones les que acudeixen perquè han rebut a la feina algun tipus d’abús psicològic – més conegut com a ‘mobbing’ – o fins i tot, sexual per part de companys i caps. Generalment, a més, existeix una tendència a rebutjar la denúncia, tot i que algunes acudeixen a Inspecció de Treball per poder fer constar la situació que han viscut.

La problemàtica s’ha detectat des de la tornada a les oficines després de la pandèmia i cada cop és més elevada. “S’ha disparat molt i, sobretot, l’assetjament psicològic és un problema molt greu”, assegura el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. El degoteig de persones que acudeix al sindicat assenyalant que estan patint aquesta problemàtica és cada cop més constant i freqüent. Sobretot, Ubach assenyala que son dones les quals pateixen més mobbing i, sobretot, assetjament d’índole sexual.

Tot i que des de l’USdA no es porta un registre, Ubach assegura que el creixement ha estat exponencial i que el mobbing és una constant. A més, per discriminació de sexe. “La gent està molt estressada, amb pagar el pis i poder arribar a final de mes, per tant, tenen molta por a perdre la feina”, explica Ubach. Aquest és un dels principals impediments que aquestes persones veuen per denunciar el seu cas. “L’acomiadament lliure és molt fotut, i cada cop surten més casos d’aquestes característiques”, puntualitza.

La reticència a denunciar és molt elevada, sobretot en el cas de les dones. Ubach ho relaciona amb el fet que moltes estan casades, que no se senten còmodes contant la situació que han passat i que no volen que es conegui el que han viscut a la societat. Per tant, l’única solució és posar-se en contacte des del sindicat amb l’empresa per mirar d’arribar a un punt d’acord. Però això no sempre és factible. “Quan venen les dones, a més, jo primer m’he de guanyar la seva confiança, perquè soc un home i no sempre em volen explicar el que ha passat”, remarca.

També el mobbing, o l’assetjament psicològic, està a l’ordre del dia a les empreses. Aquesta mateixa setmana, Ubach ha acompanyat un home que ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball. Des del seu lloc de feina l’han portat fins a l’extrem d’haver de plegar. “Si s’ha fet aquesta denúncia és per curar-se en salut, perquè l’empresa no li pugui reclamar, que no puguin fer-li informes dolents per trobar una nova feina, és molt delicat”, assegura Ubach.

D’altra banda, l’Altaveu ha sol·licitat al ministeri d’Afers Socials si, des del departament d’Igualtat s’havia rebut algun cas d’alguna dona que hagués patit assetjament sexual. Tot i el que s’ha detectat des del sindicat, a Afers Socials no consta cap persona en aquestes circumstàncies al llarg del 2022, ni tampoc durant el mes de gener del 2023.

Etiquetes: