MoraBanc i Sabadell d’Andorra iniciaran el 2022 la fusió després de l’acord de compravenda

La matriu de l’entitat absorbida percebrà 67 milions d’euros pel 51% de les accions i els accionistes de BSA veuen més que quadriplicada el preu inicial de les participacions

César González-Bueno i Lluís Alsina (dreta), els CEO de Banc Sabadell i Lluís Alsina.
César González-Bueno i Lluís Alsina (dreta), els CEO de Banc Sabadell i Lluís Alsina. MORABANC

MoraBanc i BancSabadell d’Andorra posaran en marxa a inicis del 2022 el procés d’integració de la fins ara filial de Banc Sabadell després que les dues entitats mares hagin arribat a un acord de compravenda pel paquet accionarial majoritari. El banc andorrà adquirit ha estat valorat en 130 milions d’euros. Així, la matriu catalana en rebrà 67 i la resta d’accionistes veuran multiplicat per quatre i una mica més la inversió que van fer al seu dia. Si volen desprendre’s de les participacions percebran 260 euros per cadascuna d’elles.

Els consellers delegats de MoraBanc, Lluís Alsina, i Banc Sabadell, César González-Bueno, han rubricat aquest dijous l’acord de compravenda i han posat en coneixement dels supervisors la situació. Mentre l’entitat espanyola en tenia prou en informar la Comissió Nacional del Mercat del Valor (CNMV), el banc andorrà ha d’esperar el beneplàcit de l’Autoritat Financera (AFA) per poder donar per totalment tancada l’operació. L’import final de la transacció queda subjecte a una auditoria de comptes a 30 de juny de 2021. No obstant, fonts consultades de totes dues entitats han assegurat que les xifres no diferiran de les anunciades. I han considerat molt ben valorada l’entitat absorbida.

Les parts són conscients que hi ha duplicitat de funcions, espais i càrrecs i que hi haurà d’haver supressió d’oficines, per un tema d’eficiència i sostenibilitat, i també caldrà buscar sortides de certs perfils professionals repetits, però s’adoptarà per un perfil baix i “poc agressiu”. “El procés de fusió es farà ben fet i pensant en les persones”

En aquest sentit, fonts properes a l’entitat andorranocatalana han remarcat que el banc s’ha valorat en els fons propis -que a final d’any eren d’uns cent milions d’euros- més trenta milions més. O el que és el mateix, tretze anys de beneficis. “És un bon rati”, han indicat les fonts, que han recordat que les accions inicials es van vendre a raó de 60 euros cadascuna en posar en marxa el banc l’any 2000. I ara es valoren en 260. També des de l’entitat ‘blava’ s’ha admès la “molt bona valoració” que s’ha donat a BancSabadell d’Andorra (BSA) tot reconeixent que “és una oportunitat única” i que “també es paga les sinergies que es generen”.

MoraBanc adquireix formalment el 51,61% de les participacions de BSA. La resta continuen en mans dels seus titulars, que poden optar o bé per vendre els títols al preu que s’ha fixat amb la matriu (els 260 euros esmentats) o diluir la seva participació en el nou conglomerat empresarial. Hores d’ara no se sap quants petits accionistes de BSA poden optar per desprendre’s de les accions, però s’especula amb la possibilitat que pugui arribar a ser la meitat. Ara amb l’acord sobre la taula es començarà a indagar, segons les fonts consultades, que han reconegut que aquesta darrera setmana les negociacions havien agafat una velocitat vertiginosa.

L’autorització de l’AFA pot no arribar fàcilment fins al mes d’octubre. Cal fer diferents anàlisis i estudiar bé la situació. A partir d’aquí, el tram final de l’any serà per encaixar peces i adoptar decisions en relació al funcionament integrat de les dues entitats, que en passaran a ser una de sola: MoraBanc. Les fonts consultades d’una banda i l’altra han reconegut que els efectes pràctics de la fusió molt probablement no es començaran a notar fins a principi de l’any que ve.

Les fonts han admès que s’és conscient que hi ha duplicitat de funcions, espais i càrrecs. Però que es vol fer una integració ben feta i “pensant en les persones”. En aquest sentit, i tot i que reconeixent amb veu baixa que hi haurà d’haver supressió d’oficines, per un tema d’eficiència i sostenibilitat, i també caldrà buscar sortides de certs perfils professionals repetits, s’adoptarà per un perfil baix i “poc agressiu”. “El procés de fusió es farà ben fet o aquesta és la idea que ha transmès l’adquirent”, han explicat les fonts.

Impacte bancari i impressions

Amb aquesta operació, MoraBanc, que va anunciar l’inici de les negociacions el 17 de maig, es pot convertir en l’entitat líder en el mercat andorrà pel que fa a les principals magnituds de negoci en el mercat domèstic, així com a la xifra de beneficis dels bancs andorrans. En relació amb el consolidat, el grup MoraBanc passaria a gestionar més de 10.500 milions d’euros en recursos de clients, 1.600 milions d’euros d’inversió creditícia i mantindria unes ràtios de rendibilitat i solvència líders a Andorra. 

El conseller director general de MoraBanc manté que “aquesta operació ens permetrà guanyar quota de mercat a Andorra, el nostre mercat principal, per donar valor als nostres clients i als accionistes que creuen en el país i en les seves oportunitats”

El conseller director general de MoraBanc, Lluís Alsina, ha afirmat que “aquesta operació ens permetrà guanyar quota de mercat a Andorra, el nostre mercat principal, per donar valor als nostres clients i als accionistes que creuen en el país i en les seves oportunitats. Un banc més fort ens ajudarà a mantenir el compromís amb el creixement d’Andorra, així com el desenvolupament dels projectes de les persones i dels negocis”. Alhora també ha destacat que “hem fet aquesta operació rellevant gràcies al compromís dels nostres empleats, i esperem ben aviat donar la benvinguda als nous clients i col·laboradors per fer junts un banc més fort i millor”.

La compra de la participació majoritària de BSA s’emmarca en l’estratègia de creixement de MoraBanc. En el darrer exercici, el benefici de MoraBanc va créixer un 20% fins als 30,1 milions d’euros, els recursos de clients, un 6,5 %, i també va millorar encara més la seva solvència fins al 25,5 % (CET1 fully loaded) i la rendibilitat al 9,47 % (ROE). Els darrers 4 anys, MoraBanc ha tingut una línia ascendent gràcies a la transformació de l’entitat, les inversions en banca digital i la professionalització dels òrgans de govern.

 Amb la compra del 51,61 % de BSA, MoraBanc du a terme la seva major operació corporativa, que també permetrà incrementar considerablement la inversió en tecnologia per poder fer front als reptes de futur, així com seguir millorant la proposta de valor dels clients. De la seva banda, Banc Sabadell, amb la venda de la seva filial andorrana, millora alguns dels seus ratis a banda de fer caixa. L’entitat dirigida per César González-Bueno ja va anunciar fa alguns mesos la seva intenció de desprendre’s d’aquells negocis que no considera estratègics. No obstant, no té intenció de sortir ni de Mèxic ni del Regne Unit, per citar dues places financeres on està implantat.

Comentaris (11)

Trending