Els hotelers clamen contra el Govern pel retard en el pagament dels ERTOs

La Unió Hotelera lamenta que Espot digui que si els treballadors afectats per la suspensió temporal de contractes no cobren és pels deutes de les empreses

https://youtu.be/M7iw0yeVbWA

Els hotelers treuen foc pel queixal amb el Govern. Les manifestacions del màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, culpant els deutes de les empreses del fet que treballadors amb suspensió de contracte o reduccions de jornada laboral no hagin cobrat encara la prestació que els pertoca s’ha posat molt malament a la Unió Hotelera (UHA). Fins al punt que la patronal hotelera ha reclamat al Govern que el que ha de fer és aclarir perquè no s’està pagant de veritat i no girar els assalariats contra les empreses.

En una comunicació signada pel president de la UHA, Carles Ramos, es diu que l’entitat no està “gens d’acord” amb les declaracions “sobre els pagaments de suspensions temporals de contracte fetes ahir pel cap de Govern d'Andorra assegurant que “l’únic escull que hi ha és el de les empreses que tenen deutes amb l'administració i els seus treballadors no se'n poden beneficiar”. La patronal hotelera manté que “amb coneixement de causa podem afirmar que hi ha casos d'empreses que no tenen cap deute amb l'administració avui dia i els seus treballadors segueixen sense cobrar. Fa dies que tractem d'esbrinar-ne els motius i no n'hem tingut cap resposta”.

Xavier Espot, durant la compareixença de premsa.

Relacionat

El Govern assegura que els ERTOs no pagats són d’empreses amb deutes amb l’administració

En conseqüència lamenten que “aquesta situació i aquestes declaracions fan que els treballadors que no han cobrat es girin directament i exclusivament cap a les empreses” i per tant “demanem que es resolguin totes les incidències que no tenen relació amb deutes envers l'administració perquè els treballadors puguin cobrar i es rectifiquin dites declaracions”. Tot l'enrenou, a part de les dificultats que estan passant algunes famílies, està fent també que s'incrementin les consultes i els tràmits davant de la CASS, que aquests dies, també per poder garantir el necessari distanciament social, està experimentant notables cues a l'accés del carrer Joan Maragall.

Es lamenta que molts negocis pensaven que tenien l'ERTO accepat en no haver rebut cap resposta negativa en els cinc dies de marge i, ara, s'han trobat amb el problema

Hi ha dos punts que, segons les fonts consultades per Altaveu, han encrespat molts empresaris del sector hoteler. En primer lloc, hi ha empreses que lamenten que no se’ls hagi avisat fins ara que no se’ls acceptava l’ERTO per tenir algun deute amb l’administració. De fet, en alguns casos es tractaven de quantitats relativament petites, com ara alguna sanció amb un comú de la qual, fins i tot, només han tingut constància quan han començat a investigar de quin deute es podria tractar.

Sobre aquest punt, es remarca que, si bé és cert que la llei impedia accedir a l’ERTO aquelles empreses amb comptes pendents amb l’administració, hi ha moltes que van fer la sol·licitud i que en cap moment se’ls va dir que se’ls denegava. Entenien que, en aquest cas, el silenci era positiu, ja que així ho marcava el text legal. La sorpresa, desagradable és clar, ha arribat quan els seus empleats no han cobrat.

El segon aspecte que ha creat indignació és el fet que s’hagi assegurat que tots els treballadors que, per ara, no han rebut la prestació són d’empreses amb deutes. Hi ha casos en què la situació s’ha solucionat i, en canvi, els empleats continuen sense rebre la prestació. Per això, entenen que “no es pot dir que tots els qui no han cobrat és per això perquè no és veritat”.

Comentaris (5)

Trending