FEDA confia que la crisi del coronavirus no suposarà “un daltabaix” en els seus resultats

El director general, Albert Moles, admet que hi ha hagut una davallada important del consum i, per tant, de la facturació, però entén que es podrà compensar en gran part amb una menor despesa en compra d’energia a l’exterior

La central de FEDA.
La central de FEDA.

FEDA confia que l’impacte de la crisi del coronavirus en els resultats del 2020 no sigui un “daltabaix”. El director general de la companyia, Albert Moles, admet que difícilment es podrà evitar una reducció dels beneficis, però entén que les particularitats de l’empresa fa que aquest sigui moderat. Fins i tot malgrat que es calcula que les ajudes i reduccions de tarifes acordades pels negocis afectats pel confinament van suposar entre 2,5 i 3 milions d’euros.

Passats ja uns mesos dels pitjors moments de l’emergència sanitària, FEDA ja avança en l’avaluació de l’impacte que pot tenir aquesta en els seus resultats. Moles ha posat en relleu que, evidentment, durant el confinament es va produir una importantíssima davallada del consum d’energia per part dels clients. Especialment, és clar, per part dels negocis que van haver d’aturar la seva activitat per evitar l’expansió de la Covid-19.

La companyia estima que les reduccions i exoneracions de tarifes a les empreses que van haver de tancar suposaran deixar d’ingressar 2,5 i 3 milions d’euros

Els mesos de març i abril, la caiguda del consum va ser d’entre el 30% i el 35%. Amb la represa de la major part de l’activitat econòmica, aquest s’ha recuperat, tot i que no encara als mateixos nivells. “La demanda encara està per sota; entre un 4 i un 5% normalment, tot i que els dies de molta calor sí que és la mateixa”, ha indicat Moles. Així, es calcula que, fent la projecció per a tot l’any, la caiguda de la despesa elèctrica dels clients serà propera al 9%.

Menys energia consumida, per tant, suposa menys facturació. Això es té clar per part de la direcció de FEDA que, però, remarquen un altre punt: això ha fet que s’hagi estalviat en una de les despeses més importants de la companyia, la compra d’electricitat a l’estranger. “El no consum és també no compra”, indica. A banda, Moles posa en relleu que, enguany, “l’hivern va tenir molta aigua” i, per tant, s’ha pogut incrementar la producció pròpia.

Això fa pensar, per tant, que els resultats, evidentment, no seran els de l’any 2019 ni tampoc els pressupostats inicialment, però “no hi haurà un daltabaix”. Moles, amb les dades actuals que té sobre la taula i sempre pendent que com pugui evolucionar la crisi del coronavirus, s’atreveix a assegurar que “no seran ni molts menys la meitat”.

El director general de FEDA recorda que la companyia va aplicar importants descomptes o, fins i tot, exoneracions a aquells negocis que van haver de tancar obligatòriament per contenir la Covid-19. Alguns, pocs, encara ho estan. Per això encara no es té el càlcul exacte del cost que han suposat aquestes mesures, perquè encara hi ha empreses que s’estan beneficiant. Ara bé, Moles entén que se situarà entre els 2,5 i els 3 milions d’euros.

Malgrat la situació, la companyia ha mantingut gairebé intacte el seu programa d’inversions del 2020. Després del fre que va suposar el confinament, el director general explica que tot s’ha reactivat, tant les actuacions centrades a incrementar la capacitat de les línies de transport com les que volen potenciar els projectes de cogeneració i les energies renovables.

Etiquetes

Comentaris

Trending