Crèdit Andorrà avalua comprar Vall Banc per contrarestar la fusió MoraBanc-Sabadell

Els principals accionistes de l’entitat verda, amb moltes dificultats econòmiques, miren amb recel l’operació, que podria condicionar els propers anys el repartiment de dividends

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.
A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc. Toni Solanelles

Crèdit Andorrà avalua l’adquisició de Vall Banc per mirar d’incrementar la seva quota de mercat i intentar contrarestar l’absorció de BancSabadell d’Andorra per part de MoraBanc, que fa que l’aliança resultant es posicioni com el grup andorrà més fort. L’operació, en fase d’estudi, tensa les relacions entre els accionistes. Alguns dels principals socis de Crèdit Andorrà veuen amb recel  l’eventual moviment perquè podria condicionar el repartiment de dividends els propers anys.

Els propietaris de Vall Banc no tenen gaire sortides si es volen desprendre del negoci. Només un banc de la plaça andorrana sembla que pugui estar interessat en l’entitat que per quatre euros -i encara ni tan sols abonant el compromès- es va quedar JC Flowers. Qui al seu dia més interès hi va mostrar i a punt va estar d’una entesa va ser MoraBanc. En no tancar-se l’operació en el seu moment i ara haver apostat per un altre camí que ha reeixit, invalida ja, almenys d’entrada, el banc blau per a qualsevol escenari.

A més l’absorció del Sabadell per part de MoraBanc ha causat cert estupor a Crèdit Andorrà, que veu trontollar la seva posició de domini en el mercat andorrà alhora que continua dissimulant alguns dels mals que fa temps que pateix i que s’han agreujat els darrers exercicis. El fet que el primer executiu de Vall Banc, José Luis Dorado, sigui un home procedent de Crèdit Andorrà pot ajudar a fer factible l’operació. Però aquesta mateixa circumstància pot ser una arma de doble tall.

Els propietaris de Vall Banc pretendrien cobrar l’import de la transacció d’un sol cop i en efectiu, en líquid, i d’aquesta manera abandonar d’una vegada per sempre la plaça financera andorrana després que hi aterressin al 2016

Fonts properes a Crèdit Andorrà han admès que l’adquisició de Vall Banc és un escenari que s’avalua per contrarestar la fusió que s’està coent des del punt de vista ja pragmàtic després de l’acord total entre les parts i a falta del beneplàcit definitiu del regulador andorrà. Les mateixes fonts han indicat també que hi ha alguns accionistes que no veuen de bon grat el moviment per les implicacions que podria tenir.

I és que altres fonts consultades han indicat que els propietaris de Vall Banc pretendrien cobrar l’import de la transacció d’un sol cop i en efectiu, en líquid, i d’aquesta manera abandonar d’una vegada per sempre la plaça financera andorrana després que hi aterressin al 2016. Aquest pagament podria condicionar o fins i tot impedir que Crèdit Andorra pogués repartir, després, en el següents exercicis, dividends. I hi ha accionistes que tenen necessitat d’aquests bonus com l’aire que respiren.

Més enllà de tot plegat, també s’avaluen altres impactes col·laterals. Per exemple, qüestions relatives al capital o, especialment per exemple, un possible increment de la morositat. Tampoc no és aliè a Crèdit Andorrà les accions legals que hi ha contra Vall Banc per totes les anomalies com a mínim presumptes que van envoltar la seva creació i els beneficis que ha obtingut d’operacions acordió i altres de molt difícil justificació jurídica.

Comentaris (25)

Trending