Els constructors preveuen recuperar el 2021 una cinquena part del que perdran aquest any

La reactivació de les obres després de dos mesos aturades no ha permès encara veure tot l’impacte negatiu de la crisi del coronavirus

Vista de l'estat d'una de les obres de 'torres' del Clot d'Emprivat.
Vista de l'estat d'una de les obres de 'torres' del Clot d'Emprivat. Toni Solanelles

Els contractistes d’obra preveuen que la crisi econòmica derivada del coronavirus els farà caure un 15% allò que preveien fer aquest 2020. Una cinquena part de la reculada que estimen que experimentaran aquest any creuen que la recuperaran durant l’any que ve. Aquestes són les dades amb què treballa l’ACODA. Les empreses que en formen part no han notat per ara l’impacte negatiu de la crisi en tota la seva extensió. Perquè estan recuperant allò que van aturar de manera sobtada.

En efecte, segons fonts del sector, hi haurà reculada i es notarà. Però ara per ara, la construcció tiba del carro perquè després de dos mesos d’atur, s’estan fent aquelles feines que es van deixar de fer de cop per l’urgència de l’emergència sanitària. Per això des del sector s’indica, segons les fonts consultades, com n’és d’important que el sector públic no freni la inversió sinó que injecti, justament ara, un capital més destacat. Però no sembla que hagi de ser així.

Mentre l'administració suprimeix treballs o alenteix inversions, els contractistes estan convençuts que, ara per ara, les 'torres' del Clot d'Emprivat tiren endavant, només hi ha dubtes amb un dels projectes

Les fonts consultades del sector constructor recorden que el Govern ja ha anunciat una rebaixa de la inversió. Alhora, FEDA i Andorra Telecom també haurien alentit els treballs que preveien fer i els comuns “ho tenen tot parat”. En aquest darrer cas, però, encara hi ha esperança que després d’unes setmanes d’anàlisi es rellancin projectes importants. No obstant, hi ha altres projectes, lligats per exemple a les empreses que gestionen estacions d’esquí, que també s’han frenat.

En aquest darrer cas, les fonts consultades remarquen l’aturada que ha sofert el projecte del nou Abarset que s’havia de fer a tocar les pistes del Tarter, o diverses inversions que inicialment es preveien a Arcalís. A nivell estrictament privat, asseguren les fonts, tot i que hi ha alguns projectes que s’han aturat, en general “hi ha sortida” i, per tant, s’espera que tot avanci més o menys com estava previst.

D’entrada, les obres de les grans torres del Clot d’Emprivat tiren totes endavant. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que aquests treballs tenen tots “el finançament garantit” i en principi, a excepció d’una, sobre la qual hi ha més dubtes, remarquen els constructors, la resta hauria de tirar endavant. “Ara per ara tothom va bé perquè segueixen els treballs que s’havien aturat el març”. Una vegada acabin aquestes obres, però, tot està per veure. Hi ha més dubtes.

Etiquetes

Comentaris

Trending