Comença l’‘operació sortida’ a Vall Banc

Crèdit Andorrà posa en marxa l’execució del pla d’acomiadaments per la integració de l’entitat fins fa poc aixoplugada per JC Flowers: aquest dijous s’han fet efectives dotze baixes fulminants i en el conjunt de les dues entitats n’hi ha d’haver moltes més

La façana de la seu central de Vall Banc aquesta nit.
La façana de la seu central de Vall Banc aquesta nit. Toni Solanelles

L’‘operació sortida’ s’ha iniciat amb tota la seva força aquest dijous a Vall Banc. La primera tongada d’acomiadaments fulminants producte de la integració de l’entitat adquirida per Crèdit Andorrà a JC Flowers s’ha saldat amb dotze baixes. Comunicació, liquidació, i cap a casa. De sortides més discretes ja se n’havien fet algunes abans -començant pels principals executius del que al seu dia va ser el banc pont- i n’hi hauran d’haver més els propers dies o mesos. El pla d’integració està dissenyat més a llarg termini.

“Avui ha sigut un dia molt dur”, han remarcat fonts coneixedores de la situació. Tota aquesta setmana s’han estat fent, a Vall Banc, reunions per departaments. El contingut de les trobades no ha transcendit. Però aquest dijous s’han executat dotze acomiadaments que afecten a serveis com ara compliment normatiu, assessorament jurídic, mercats, fons o assegurances. I també serveis centrals. Hi ha passa posicions laborals duplicades o triplicades amb Crèdit Andorrà i l’entitat verda, que ara controla al cent per cent Vall Banc no té cap intenció d’incrementar en un sol empleat més la nòmina del grup quan acabi la integració de la fitxa que fins ara corresponia a JC Flowers.

El full de ruta dissenyat pels mandataris de Crèdit Andorrà per a la unió de les dues entitats en una de sola té nom i tot: Atenea. I el pla Atenea no contempla que el grup liderat per Xavier Cornella augmenti quant a personal

El pla d’integració, el full de ruta dissenyat pels mandataris de Crèdit Andorrà per a la unió de les dues entitats en una de sola té nom i tot: Atenea. I el pla Atenea no contempla que el grup liderat per Xavier Cornella augmenti quant a personal. Per tant, cal aprimar les plantilles. El centenar llarg de places que hi ha a Vall Banc s’han d’amortitzar, segons les fonts. No vol dir que es liquidin tots els treballadors procedents d’aquesta entitat, ni molt menys. Però sí que al final del procés integrador els 120 llocs de treball aproximat, en xifres rodones, s’han d’haver dissolt.

Hi ha un comitè intern a Crèdit Andorrà que s’encarrega de fer el seguiment, de dissenyar el pla de baixes. Hi haurà prejubilacions, sortides pactades… De fet, afirmen les fonts, en aquells departaments on era clar el sobre dimensionament de personal, hi ha hagut professional d’una banda i l’altra, sobretot a Vall Banc, que si han vist alguna oportunitat professional ja l’han agafada. Crèdit Andorrà, alhora, ja ha anat aprimant els darrers temps la seva xarxa de col·laboradors externs, alguns dels quals feia deu anys o més que prestaven serveis per a la casa verda.

Fins i tot els darrers temps s’ha acomiadat algun comandament intermedi involucrat en comportaments, com a mínim, poc ètics respecte d’altres empleats -empleades majoritàriament en aquest cas- i en ser carn de canó, fins i tot, d’una possible acció legal, es va optar per una solució ‘disciplinària’ . Prejubilació forçada i a córrer. Les reunions hagudes aquesta setmana a Vall Banc ja eren premonitòries. Però l’execució dels acomiadaments aquest dijous han estat una galleda d’aigua gelada. I el personal és conscient que la llista no s’ha acabat.

Per ara no ha transcendit qui ocuparà la cadira de José Luis Dorado.

Relacionat

Crèdit Andorrà desembarca a Vall Banc destituint la cúpula liderada per Dorado

D’entrada, i aparentment, els únics que poden estar tranquils, especialment a Vall Banc, són els comercials, els gestors de carteres. Segons les fonts consultades, aquest perfil de personal tindria un parell d’anys de contracte temporal. Però fins i tot aquests terminis formen part del pla Atenea. És el temps que es considera de mitjana necessari per consolidar el client en el transvasament d’una entitat a una altra. Una vegada transcorregut aquest temps esmentat, tot tornarà a estar obert. Per tant, el centenar llarg de sortides que hi ha d’haver no serà cosa d’un dia ni d’un mes. Però l’amortització de llocs de treball hi serà.

I la ‘revolució’ al sector financer tot just acaba de començar. Perquè a la tardor vinent vindrà la segona de les integracions. La de BSA Banc, l’antic Sabadell, a MoraBanc. En aquest cas, segons les fonts, les urgències no són tan elevades com les de Crèdit Andorrà. I és que resulta que l’entitat verda i Vall Banc són els dos bancs que més despesa de personal en proporció a l’activitat realitzada tenia. Els que més sobre dimensionats estaven o estan. En canvi, MoraBanc, que els anys precedents ha anat aprimant la plantilla, i BSA tenen una dimensió diferent que permetrà atenuar el cop. Com a mínim, no es preveu el cop que està tenint ja la fusió Crèdit-Vall Banc.

Comentaris (34)

Trending