El Centre de resolució de conflictes empresarials de la Cambra es posarà en marxa al juny

Per l'entitat, el caràcter litigiós de la cultura mediterrània farà que es tardin a veure els resultats, però confia que la gent vegi els beneficis d'aquesta alternativa als jutjats

La façana de la seu de la Cambra de Comerç.
La façana de la seu de la Cambra de Comerç. T. S.

El Centre de Resolució de Conflictes Empresarials encara els últims preparatius per estar a disposició de les empreses al mes de juny. Amb la conciliació, la mediació i el peritatge extrajudicial la relació entre les dues parts no queda tan tocada i permet mantenir-la, a diferència de si es judicialitza. Tot i això, des de la Cambra es tarda en què es vegin el resultat, ja que la cultura mediterrània és més litigiosa que amant de buscar solucions amicals.

Falta acaba de polir quatre detalls, però la previsió de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis és que el Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE) estigui en funcionament el mes de juny. En aquest mes que queda, des de l’entitat, com ha apuntat la seva directora, Pilar Escaler “estan acabant de parlar amb els mediadors autoritzats d’Andorra perquè es donin d’alta en el nostre registre”, que actualment són entre 7 i 10, així com a mediadors i conciliadors internacionals perquè “cada part pot escollir el seu mediador”.

“Pensem que pot haver-hi interès i pot ser un servei interessant per a les empreses” assegura escaler que indica els principals beneficis de la mediació: “Una resolució de conflictes per una via alternativa a la justícia i que ajudi a les parts, permet mantenir la relació, optimitzar el temps i la confidencialitat. Si tu ho portes a la justícia, el que fas és pugnar per tenir la raó i, per tant, aquesta relació es trenca”, apunta Escaler que es mostra convençuda que serà una molt bona alternativa per a conflictes entre empreses i els interns en una mateixa empresa, com problemàtiques entre socis.

La Cambra demana la col·laboració de les empreses andorranes.

Relacionat

La Cambra podrà crear l'òrgan per actuar com a centre de resolució de conflictes empresarials

De fet, com ja es va anunciar, la cambra oferirà tres alternatives a la resolució de conflictes: la conciliació, la mediació i el peritatge extrajudicial. Les dues primeres s’implementarà des d’un inici i ja, en una segona fase, la darrera d’elles. A més, sense oblidar la que actualment està disponible, la del Tribunal d’Arbitratge. Es publicaran unes tarifes, però, “tot dependrà de cada cas” i les reunions que calgui, tot i que les parts tindran una primera previsió del que els hi pot costar el servei.

De moment, la gran incògnita que tenen és saber el nombre d’entitats que utilitzaran aquesta via, ja que, com recorda la directora de la Cambra, “per cultura mediterrània, la gent és litigiosa”, a diferència dels Estats units i als països anglosaxons que estan més predisposats a solucionar les coses de forma amical. Tot i això, esperen que, a mesura, que es vagi coneixent el servei, cada vegada tingui més adeptes, però en cap cas “serà una cosa a curt termini”.

Etiquetes

Comentaris

Trending