Tres de cada deu empreses afirmen tenir problemes per trobar personal qualificat

L’enquesta de la Cambra confirma que la construcció lidera l’economia mentre que altres sectors com comerç i hoteleria milloren però la seva activitat encara està per sota de la prèvia a l’esclat de la pandèmia

Comentaris

La façana de la seu de la Cambra de Comerç.
La façana de la seu de la Cambra de Comerç. T. S.

Les empreses perceben una millora de la situació econòmica, tot i que encara lluny dels nivells prepandèmia. A banda, el ritme és diferent segons el sector. La represa de la construcció ha estat més forta que no pas la del comerç i l’hoteleria. Així es desprèn dels resultats de l’enquesta de clima empresarial realitzada per la Cambra sobre l’activitat durant el primer semestre. El sondeig també deixa clar la preocupació de molts negocis per les dificultats per trobar personal qualificat. Tres de cada manifesten aquesta situació.

L’enquesta, els resultats de la qual s’han fet públics aquest dimarts, ha comptat amb la participació de 404 empreses. En ella s’evidencia que l’activitat econòmica es va anar recuperant al llarg del semestre seguint en paral·lel la millora de la situació sanitària. Es parla obertament d’un evident augment del “sentiment de confiança” extensiu també als sectors més afectats per la crisi del coronavirus, tot i que també s’adverteix que encara hi ha camí a recórrer.

La construcció lidera l’economia, amb una activitat intensa fomentada especiament en les obres privades

També queda clar que el ritme és desigual. Així, la indústria, la construcció i els serveis són els àmbits menys afectats per les restriccions sanitàries i gairebé han normalitzat la seva activitat en comparació als nivells previs a la pandèmia. En canvi, aquelles empreses vinculades al turisme milloren, sí, però encara es troben en “fases més retardades” de la recuperació. Per tant, per sota del que seria un nivell normal d’activitat.

Ara mateix, la construcció és el sector que lidera l’economia andorrana. Es troba, s’indica des de la Cambra seguint els resultats de l’enquesta, “en una fase expansiva clara, sustentada sobretot per l’impuls de l’obra privada”. De fet, només el 6% de les empreses manifesten una valoració negativa en ser preguntats per com funcionen els seus negocis i, en canvi, hi ha un increment mitjà del 27,7% en la facturació al llarg dels sis mesos analitzats.

La resta de sectors, encara que a un ritme inferior, també s’estan recuperant, almenys si es tenen en compte les percepcions apuntades pels mateixos empresaris. Així, en la indústria el nivell d’activitat s’apropa força als previs a l’esclat de la crisi sanitària. En canvi, comerç i hoteleria, tot i millorar, encara manifesten dificultats.

Així, en el primer cas, la Cambra indica que la pandèmia “ha accelerat algunes tendències de canvi de model de negoci”. És el cas de la venda en línia o la necessitat de millorar l’experiència dels clients, que s’han convertit en preocupacions claus del sector. Pel que fa a la marxa del negoci, hi ha menys pessimisme que durant el 2020, tot i que encara un 35% dels enquestats la qualifiquen de dolenta. En aquest àmbit, el ritme també és desigual. Les botigues d’equipament per a la llar, d’informàtica o electrònica registren un dinamisme superior a les de roba o calçat.

Un 30% dels enquestats manifesten dificultats per trobar personal qualificat, dada que encara és superior a l’hoteleria (47%) i a la construcció; en aquest darrer àmbit, ho asseguren set de cada deu negocis

Pel que fa al sector hoteler, el fet que l’enquesta se centri en el primer semestre, greument afectat per les restriccions de mobilitat fa que les valoracions “siguin les més pessimistes” des del 1997. Només un 8% de les empreses diuen que han funcionat de forma positiva al llarg d’aquest període i, en canvi, el 81% va parlar d’una tendència desfavorable de l’activitat. L’informe, però, sí que apunta que el bon desenvolupament de la campanya d’estiu i, sobretot, de la Puríssima, permeten recuperar certa esperança.

De cara al futur, però, la Cambra sí que alerta d’un aspecte que preocupa de forma important a una gran part dels empresaris: la dificultat per trobar personal qualificat. Un 30% dels enquestats manifesten aquesta complicació, dada que encara és superior a l’hoteleria (47%) i a la construcció. En aquest darrer àmbit, ho asseguren set de cada deu negocis.

A banda, l’informe també alerta que “el grau d’incertesa continua sent molt elevat”. Per una part, un dels motius és el risc d’aparició de noves variants. Per l’altre, també altres fenòmens no directament sanitaris, com la dificultat d’abastiment, la inflació o els desajustos en el mercat laboral.

Comentaris (24)

Trending