Les dones van percebre un 19,9% menys de salari que els homes al 2021

La Cambra i l’ADA han preparat un manual per a les empreses petites, que suposen el 80% del teixit, per a garantir la igualtat i el compliment de les obligacions de la llei

Presentació del manual de la Cambra i l'ADA.
Presentació del manual de la Cambra i l'ADA.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l’Associació de Dones (ADA) han creat conjuntament un manual pràctic per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes a les empreses de menys de 50 treballadors. Aquestes entitats suposen el 80% del teixit i són les que no tenen l’obligació de crear un pla d’igualtat per Llei. Malgrat això, però, sí que han de garantir la no discriminació. En aquest sentit, i com a exemple de les diferències actuals, apunten que al 2021, les dones van percebre un 19,9% menys de sou que els homes.

La voluntat d’aquest manual és la de traslladar el contingut de la Llei d’Igualtat entre les empreses petites, perquè puguin conèixer les seves obligacions i en quins àmbits tenen la possibilitat d’actuar. Es tracta, segons ha indicat la presidenta de l’ADA, d’una eina útil que els dona les claus a seguir en matèria d’igualtat, així com la solució a certs problemes i situacions que es poden donar. Aquestes empreses, tot i que no hagin de tenir un pla d’igualtat, sí que han de tenir-ne un contra l’assetjament, així com garantir la no discriminació.

Al final, del que es tracta és de conscienciar el teixit empresarial d’una realitat que continua estant molt present. De fet, al 2021, les dones van percebre un 19,9% menys de salari que els homes. Codina, a més, ha fet referència a molts dels conceptes que s’expliquen al manual i que és necessari que des de les entitats coneguin. Per exemple, la segregació vertical, que apel·la a la manca d’oportunitats que tenen les dones d’ocupar els llocs de responsabilitat, o la segregació horitzontal, que fa que es tinguin sous més precaris en comparació als homes. Així mateix, s’ha assenyalat que la bretxa salarial és més aviat una bretxa professional.

La directora de la Cambra, Pilar Escaler, ha assenyalat que a les empreses encara queda un llarg camí per recórrer en molts aspectes, com el vocabulari i les expressions, “molts desconeixen la importància que té”. Amb aquest manual, per tant, es vol posar a l’abast de les petites empreses el mapa a fer per anar millorant en aquests aspectes. “En qüestió de no discriminació de sexe, qualsevol empresari que no s’adapti als nous temps ho té malament”, ha remarcat Escaler. A més, dintre de la Llei, tot i que no se’ls obliga a tenir un pla d’igualtat, sí que han de tenir un recompte de dades, així com un pla d’assetjament.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending