Els comuns començaran dimecres a citar ciutadans pels tests que es faran a partir de dilluns

Entre dimecres i diumenge es faran les proves als efectius que participaran en el dispositiu així com a professionals sanitaris i sociosanitaris i altres col•lectius essencials i als seus familiars

Joan Martínez Benazet i Cristian Pons, a la roda de premsa.
Joan Martínez Benazet i Cristian Pons, a la roda de premsa.

La campanya de tests massius per detectar quin percentatge de la població ha estat contagiat amb el coronavirus s’engegarà entre aquest dimarts i dimecres, però no serà fins dilluns que es facin els primers a la ciutadania en general. Fins llavors es faran les anàlisis als voluntaris que participaran en el dispositiu, així personal sanitari i sociosanitari, cossos especials i altres col·lectius importants, a banda dels seus familiars. Això sí, des dels comuns ja es faran trucades per donar hores a les persones que s’han apuntat a partir del dimecres.

El Govern està ultimant els detalls d’un “dispositiu excepcional”, com l’ha definit el director de Protecció Civil, Cristian Pons. De fet, hi participaran 376 efectius sanitaris i de suport i 348 efectius logístics. És a dir, més de 700 persones. Seran ells els primers a sotmetre’s als tests. De fet, fins i tot es podrien fer alguns aquest dimarts i, en el pitjor dels casos, dimecres. Aquest dia, ja es repartiran torns per a la població en general que, però, no serà citada fins a partir de dilluns. Fins llavors, també es faran les proves al personal considerat essencial.

A cada persona se li farà dos testos, amb una diferència de dues setmanes. És a dir, a qui se li faci el primer, per posar un dia, el 4 de maig, se’l tornarà a citar pel 18. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha tornat a fer una crida a la participació ciutadana en una iniciativa que considera clau per poder impulsar sense risc el desconfinament. “Animo a tothom a apuntar-se per fer l’estudi. Només hi ha bondat en aquesta iniciativa”, ha assegurat.

Benazet torna a fer una crida a participar en la iniciativa: "només té vondat", assegura.

El titular de Salut ha refermat que confia que la ciutadania torni a demostrar un alt grau de “responsabilitat col·lectiva”, tal com “ja han demostrat lluitant contra l’epidèmia i quedant-se a casa; gràcies a tots ells no hem col·lapsat el sistema sanitari”. Ara, ha remarcat, “la lluita conjunta segueix i els tests formen part d’ella”. A la vegada, ha tornat a advertir que “si no se’l fa un percentatge alt de la població, tots en sortirem perjudicats”, ja que “ens quedarà el dubte de si qui no ho accepti són o no portadors, si estan o no malalts”. Ara bé, ha fet el matís d’admetre que no se’ls podrà obligar a mantenir el confinament. “A elles mateixes els demanarem que no transmetin el virus”, ha apuntat. Demanar, però no obligar.  

Pel que fa al dispositiu, Pons ha recordat les xifres. 59 Stop Labs que es preveu realitzin 140 tests cada dia -entre els vuit del matí i les vuit de la tarda-. En total, per tant, uns 8.000 al dia. També ha aclarit que la idea és que als fronterers se’ls faci la prova a la caserna de bombers de Santa Coloma.

Les primeres proves estan a punt. La previsió, segons la planificació a la qual ha tingut accés Altaveu, indica que fins i tot alguna ja es podria fer amb el personal sanitari a l’hospital de Meritxell aquest dimarts. També és prioritari testar els mateixos voluntaris dels Stops Labs així com els seus familiars. Amb tots ells, es calcula que es trigarà fins diumenge.

Durant aquests dies, els comuns aniran trucant a les persones inscrites per donar les hores a les quals han d’anar als respectius Labs que se’ls assignin. En cas que no es puguin desplaçar, hi ha previst un dispositiu per anar a fer les proves al domicili. Serà a partir de dimecres quan es començarà a fer aquests avisos per unes proves que es faran a partir de dilluns.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending