Els tècnics informàtics de BPA-Vall Banc preparen una migració de clients per al 19 de desembre

Comentaris

Els especialistes de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) encarregats de la part tècnica de les migracions de clients i comptes d’aquesta entitat cap a Vall Banc estan treballant amb la voluntat que, almenys des del punt de vista ‘mecànic’, sigui possible dur a terme un nou traspàs el cap de setmana del 17 i 18 d’aquest mes per tal que els beneficiaris puguin operar el dilluns dia 19. No seria la primera vegada que els tècnics preparen una acció d’aquestes característiques i, finalment, no es du a terme. Cal la decisió ‘política’ que formalment ha de donar l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB).

I mentre l’AREB, BPA i Vall Banc treballen en aquest sentit, també és clar que els organismes administratius encarregats de la gestió de la crisi derivada de la nota del FinCEN sobre BPA no tenen cap ganes de comparèixer, com els parlamentaris els ho han demanat, davant la comissió legislativa especial que tracta sobre el ‘cas BPA’. Els membres d’aquest ens s’han tornat a trobar aquest dimecres per, entre d’altres coses, avaluar futures compareixences. Per ara, no n’hi ha cap de concreta. Els responsables de l’AREB i de l’INAF, a qui la comissió voldria escoltar de forma prioritàriament en relació al bloqueig de clients a Vall Banc per culpa de no poder operar amb renda variable, es fan l’orni. Per contra, la comissió encara no s’ha aclarit del tot sobre la conveniència o no d’escoltar l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, que tot i el seu empresonament provisional es va oferir per oferir el seu testimoni a la comissió.

La pressió és molt elevada a tots nivells. Fonts internes tant de BPA com de Vall Banc, que en moltes ocasions són més que coincidents -és a dir, les mateixes-, admeten que la majoria de gestors ja no saben on amagar-se davant les consultes dels clients. L’AREB manté la idea de fer un tercer procés migrador de clients i comptes des que es va posar en marxa Vall Banc (la posada en marxa del banc pont seria, de fet, el primer dels tres traspassos que s’haurien dut a terme durant aquest 2016). Els informàtics ‘de la casa’ treballen per què un nou passi sigui efectiu el 19 d’aquest mes. Un dilluns. Des del punt de vista tècnic no hi hauria d’haver inconvenient.

Una altra cosa és que la direcció de l’AREB, que les directrius polítiques, acabin beneint un nou procés d’aquestes característiques, que ja es va descartar fer-lo a finals del mes passat, segons les fonts, per, entre altres coses, no facilitar una vinguda massiva de clients just aquesta setmana de llarg pont a l’Estat espanyol i que dipositants de BPA-Vall Banc agreugessin o tensessin més si cap una corda financera que colla i molt a tota la plaça financera. Passada aquesta setmana, l’AREB podria acordar -com sempre, s’ha de publicar una resolució al BOPA- una nova migració per alliberar uns quants clients més. 

Després de tants mesos, s’ha de donar una resposta als titulars de comptes que els tenen bloquejats del tot a BPA sense que, en principi, siguin conscients d’haver dur a terme cap acció il·legal. L’AREB o l’administrador únic de BPA hauria d’enviar d’una vegada per totes ja sia a la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) o a la Batllia directament tots aquells clients que consideri sospitosos d’haver delinquit. El nombre de querelles entrades en seu judicial per presumptes delictes de prevaricació o apropiació indeguda, entre altres, i, sobretot, el nombre de querelles que s’estan ultimant en el mateix sentit, és ara ja incalculable. 

Operativa amb renda variable

Mentrestant, i en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Finances, Jordi Cinca, ha hagut de respondre a un parell de qüestions relacionades amb el bloqueig que encara pateix l’operativa amb renda variable tant a BPA com, sobretot, a Vall Banc. Més enllà de defensar el treball fet per l’AREB i la gestió de tot plegat, el titular de Finances no ha volgut dir gran cosa més. Ha assegurat que l’AREB continua treballant amb les contraparts per intentar trobar solucions “però no en tinc els detalls”. 

Quan se li ha demanat pel fet que ni els responsables de l’INAF ni els de l’AREB no tenen cap ganes de comparèixer a la ‘comissió BPA’ per, justament, explicar com està la situació de la renda variable, Cinca ha deixat clar, en primer lloc, que “l’AREB i l’INAF són dos organismes autònoms i amb mandats diferents”. Després ha reconegut que l’AREB havia rebut avui una carta formal des del Consell demanant la presència dels seus responsables a la comissió legislativa especial.

Davant d’això, el responsable de les finances estatals ha dit que “és una evidència que parlar, explicar, donar llum a un procés de negociació” acaba sent un element “distorsionador que pot ser contraproduent”. I hi ha afegit: “Estic segur que AREB no té cap inconvenient en explicar com s’està fent el traspàs respecte d’allò que ja s’ha resolt”. Però també entén que s’ha de tenir “molta cura d’allò que diu” perquè qualsevol element pot anar en contra, a parer seu, d’una negociació oberta.

Comentaris

Trending