Els sindicats de l’administració esclaten contra el Govern

Vuit dels col·lectius sindicals integrats a la plataforma de la Funció Pública acusen l’executiu de voler manipular l’opinió pública per posar-la en contra dels funcionaris

Els sindicats de funcionaris posaran sobre la taula la possibilitat de convocar una vaga general contra els canvis laborals
Els sindicats de funcionaris posaran sobre la taula la possibilitat de convocar una vaga general contra els canvis laborals
La immensa majoria dels sindicats de l’administració pública -finalment els mestres també s'hi han adherit- han esclatat contra el Govern i la reforma de la Funció Pública que es projecta, denunciant que en cap cas l’executiu ha entrat a negociar res perquè “no ha acceptat cap de les propostes sindicals”. “Se’ns pren per rucs”, clamen en un comunicat conjunt de set sindicats en què denuncien que les lleis laborals impulsades per DA “van totes elles en contra de la classe treballadora andorrana”. Alhora, el col·lectiu sindical que aglutina els treballadors de l’administració general (Sipaag) denuncia l’abús que ha fet l’actual govern dels càrrecs de relació especial per “col·locar amics o coneguts”.

L’esmentat Sipaag, juntament amb l’Associació de Bombers (ABA), els duaners (SFD) i els agents penitenciaris (SPA i SIP), el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i a darrera hora també el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) -per tant, pràcticament la plataforma sindical de l’administració al complet- han emès un contundent comunicat en resposta a les manifestacions fetes pel titular de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior a la celebració del consell de ministres i després que una part dels col·lectius signataris acudís (i altres no) a una trobada amb representants de Demòcrates per Andorra (DA) per conèixer les esmenes que aquest grup parlamentari farà al projecte de llei de modificació de la Llei de la funció pública. No hi ha hagut cap negociació, ni ara ni a l’inici. El Govern ja va posar unes línies vermelles que no estava disposat a modificar”, comencen dient els sindicats.

És un lament-denúncia, d’entrada, a la reunió sol·licitada per DA. “Arribem un cop més a la conclusió que volien la reunió per tornar a manipular a tort i dret i demonitzar un cop més un col·lectiu tant imprescindible com fàcilment criticable”, afirmen tot deixant clar que estan convençuts que l’executiu no ha volgut negociar mai res i que tot plegat és una voluntat d’intentar fer veure davant l’opinió pública que es dialoga quan en realitat es defensen “els interessos d’uns quants per sobre de l’interès general”. El comunicat repassa des de la “recessió” econòmica a què ha portat el Govern el país a la precarietat laboral o la situació de l’habitatge. Per acabar-se referint a la compareixença d’aquest dimecres de Cinca.

“No tingui la barra de dir que la llei que es troba al Consell General és millor que la que tenim actualment”, etziben al ministre portaveu, a qui retreuen que “si no s’ha desenvolupat la carrera professional de l’actual llei, alguna responsabilitat tindrà també el seu Govern no? En set anys alguna cosa haguessin pogut fer. Però és clar, no els agrada assumir responsabilitats”. I hi afegeixen: “És impressionant com intenten capgirar i manipular la realitat. I la realitat és que continuen apostant per unes lleis, tant la de funció publica com el codi de relacions laborals, sense parlar de la llei de coacció sindical, que van totes elles en contra de la classe treballadora andorrana”.

Els sindicats firmants acusen l’executiu d’abaratir “els acomiadaments dels treballadors de l’empresa privada” i de “retallar els drets dels treballadors públics”, que deixen clar que són “drets i no privilegis”. I “són drets perquè són les condicions que vam acceptar quan vam decidir superar un procés de selecció per esdevenir funcionaris. Continuen afavorint l ́especulació urbanística i empenyent les famílies dels treballadors andorrans, tots ells, a la més absoluta precarietat laboral i dependents de la caritat governamental i sense cap dret fonamental”.

USd’A, Sipaag, ABA, CFPA, SPA, SIP i SFD lamenten en un comunicat al qual al final també s'ha adherit el sindicat dels mestres que el gabinet liderat per Toni Martí no hagi volgut realment negociar

El comunicat posa en dubte que el Govern estigui seguint directrius d’alguns empresaris en concret perquè, entenen els responsables sindicals, els patrons també necessiten un bon marc de relació amb els assalariats. I en el cas que fossin alguns empresaris en concret els qui donessin ordres o empenyessin l’executiu a adoptar determinades decisions, “demanaríem conèixer quins són aquest empresaris per emprendre les accions que consideréssim oportunes”.

Al capdavall de tot plegat, el comunicat explica els motius pels quals no veuen bé el projecte de llei que s’està tramitant al Consell General. I comencen denunciant que desaparegui la figura de funcionari, una figura que, denuncien, “es conserva casualment” a l’avantprojecte de llei del cos diplomàtic, “lloc de retorn de la molt il·lustra senyora Eva Descarrega Garcia, ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració”.

Els sindicats centren la seva queixa contra la reforma funcionarial en quatre grans. “La politització de l’administració” amb la desaparició de la figura del funcionari “perquè un treballador públic no podrà rebatre les directrius del polític de torn, tot i que aquestes no s’ajustin a llei, doncs perillarà el seu lloc de treball”; l’absència, assegure, d’una possibilitat real de promoció; "un cop més es redueix el nostre salari amb un règim de quinquennis enlloc de triennis”; i finalment perquè “la nova situació de reforma ens deixa desprotegits davant d’una malaltia incapacitant”.



El SIPAAG carrega contra les relacions especials i els assessoraments… especialment d’Espot

El Sindicat de Personal adscrit a l’Administració General (Sipaag) ha emès de manera individual una altra comunicació en què lamenten el que consideren una manca de respecte vers els funcionaris i agents de l’administració del Govern atès l’elevat nombre de persones que han obtingut un càrrec gràcies a la seva relació especial amb membres de l’executiu. També critiquen l’alt volum d’assessoraments contractats per l’executiu, no sempre publicitats com fixa la legislació, segons el col·lectiu sindical. El Sipaag és especialment crític amb les contractacions o ‘ascensos’ formulats pels ministeris o departaments dirigits per Xavier Espot. Parlen dels departaments que dirigeix el titular d’Afers Socials -una àrea coordinada per una persona de nacionalitat estrangers que té delegades responsabilitats que no creuen que la llei permeti, remarca la nota- o Interior, però no esmenten directament el nom del màxim responsable polític. Per tot aquest excés de relacions laborals externes, “davant d’aquestes ‘fórmules’ que ha trobat el Govern per ‘trepitjar’ les lleis, col·locar amics o coneguts, menysprear els funcionaris, els agents de l’administració i també el conjunt dels andorrans, el Sipaag demana que s’aturin ja, d’una vegada, aquestes pràctiques totalment fora de la llei, que es valori la figura del funcionari o agent de l’Administració i que es respecti el dret que tot treballador té a la promoció per mitjà del treball”.



 

Sota aquestes línies podeu consultar els comunicats íntegres en l'apartat de documents adjunts.

Documents

Comentaris (1)

Trending