Els propietaris volen excepcions hipotecàries als immobles el lloguer dels quals s’ha reduït

L’entitat també demana que la mesura no s’apliqui als locals dels petits propietaris i denuncia que hi ha casos en els quals qui s’està beneficiant no necessitarien realment l’ajuda

-
-

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles en Arrendament (APBI) ha fet arribar a Govern una sèrie de propostes per donar resposta als efectes que dins d’aquest sector està generant l’esclat de la crisi del coronavirus. L’entitat demana que s’apliqui una carència en les hipoteques d’aquells immobles que hagin vist suspès el lloguer via la primera Llei òmnibus i que aquesta no s’apliqui als petits propietaris que, alerten, depenen molt d’aquests ingressos. A banda, avisen que, en alguns casos, hi hauria beneficiaris de les mesures que, realment, no necessitarien aquesta ajuda.

L’entitat apunta que també està “patint” els efectes de la crisi actual. Al mateix temps, afirmen que les propostes que han traslladat a l’executiu segueixen “el principi de corresponsabilitat”, ja que entenen que “l’impacte econòmic, cal distribuir-lo de la manera més justa i equitativa possible entre els diferents agents econòmics”. Remarquen que “a diferència d’altres associacions, les nostres propostes no són de màxims, amb la intenció de pressionar en favor dels nostres interessos i en detriment d’uns altres, sinó que miren de fer compatibles els interessos econòmics nostres i dels nostres inquilins”. Afirmen que són propostes que considerem justes, constructives i sobretot, factibles”.

Una d’elles és la d’aplicar “una carència sense interessos en el pagament de les quotes hipotecàries d’aquells immobles el lloguer dels quals ha quedat suspès, total o parcialment, en aplicació de la Llei òmnibus”. Deixen clar que no volen “una condonació”, sinó un ajornament que “no generi interessos”, ja que seria la “justa aplicació del principi de coresponsabilitat” que veuen necessari “fer extensiu”.

També veuen necessari que es tingui en compte si l’immoble andorrà és d’un gran o petit propietari. “Aquests últims clarament tenen una dependència directa d’aquests ingressos, la gestió no està professionalitzada, i els medis que disposen per mirar de finançar l’impacte que aquestes mesures poden tenir en els seus ingressos és molt més limitada”, adverteixen, tot defensant que, per aquests propietaris, “l’afectació d’aquestes mesures hauria de ser nul·la o la mínima possible”.

L'entitat assegura que s'ha reduït el lloguer a botigues d'alimentació que estan facturant més de l'habitual i a residents d'elevat poder adquisitiu que van posar el seu pis com a seu d'una societat

L’APBI també vol que les mesures siguin derogades de seguida que finalitzi el període d’emergència sanitària. Des de l’entitat, expliquen que “som conscients, que el Govern quan regula no pot cobrir totes les casuístiques particulars” però que “l’ideal seria que propietari i inquilí poguessin renegociar, cas per cas, la seva situació contractual i adaptar-la a la crisi actual”. Lamenten que les mesures “han permès guanyar temps, però al mateix temps han creat algunes situacions que disten molt de ser raonables i que cal rectificar”. Entre elles, asseguren, “hi ha comerços del sector de l’alimentació que facturen molt més de l’habitual, i en canvi es beneficien d’un 50% de reducció del lloguer” o “nous residents d’alt poder adquisitiu que quan es van establir al país van demanar posar el contracte de lloguer del seu pis a nom d’una societat i ara es beneficien d’un 100% de condonació”. Així, “creiem necessari incentivar a ambdues parts a aprofitar aquest temps que hem guanyat entre tots per trobar un acord que doni viabilitat a les empreses un cop es reprengui l’activitat econòmica, i que la millor manera de fer-ho és anunciar com més aviat millor que aquestes mesures quedaran derogades un cop es pugui reprendre l’activitat”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending