Els propietaris d’habitatges d’ús turístic d’Ordino clamen contra la taxa imposada pel comú

Mentre per la radicació d’activitats comercials un hotel, un bungalou o un aparthotel han d’abonar 0,3 euros per metre quadrat, en el cas dels HUT el tribut s’ha fixat en 13 euros

-
-
Els propietaris d’habitatges d’ús turístic (HUT) d’Ordino treuen foc pels queixals. La culpa de tot plegat n’és la taxa de radicació d’activitats comercials. L’ordinació tributària va experimentar just després de les eleccions comunals una modificació per incloure els HUT com a activitat subjecta a l’esmentat tribut, i no pas per poc: els titulars d’aquests apartaments lamenten que mentre un hotel, un aparthotel o un bungalou ha d’abonar 0,3 euros per metre quadrat, els seus habitatges, pel mateix concepte, n’han de pagar 13 euros.

Les queixes ja s’han començat a deixar a notar al comú d’Ordino. A la parròquia hi ha una vintena llarga d’habitatges d’ús turístic i no pas tots han anat a mostrar el seu desacord a la corporació. Però sí que l’enrenou és força notable segons les fonts consultades que reclamen una reducció molt notable de la taxa, ja que si a la de radicació s’hi afegeix la relativa als serveis, el que cal abonar al comú en matèria de tribut es considera desorbitat. 

La llei de mesures urgents sobre l’habitatge hauria pretès penalitzar aquells immobles que es destinin a utilitzacions turístiques per davant del lloguer ordinari i això hauria fet la corporació

Els propietaris que lamenten la desproporcionalitat haguda asseguren que en cap cas volen deixar de contribuir a l’erari públic, però consideren que la taxació establert els imposa un greuge. I és aquí on coincideixen, en certa manera, amb allò que han explicat fonts comunals, que han recordat que la llei de mesures urgents en relació a l’habitatge establia justament, la voluntat de penalitzar els habitatges que es destinessin a l’ús turístic per afavorir que es dediquessin a altres activitats, com la del lloguer ordinari.

Alguns dels propietaris consultats asseguren que en la resta de parròquies respecte de les quals han pogut fer consultes en matèria de tributs, la taxa no és ni molt menys tan alta. En aquest sentit, les fonts comunals consultades han recordat dues coses: que potser en altres parròquies no s’ha complert allò que fixava la llei de mesures urgents sobre l’habitatge i que el criteri d’oportunitat política, la decisió en matèria de política tributària comunal a Ordino ha estat la que ha estat. 

No obstant això, les mateixes fonts han indicat que el primer any hi pot haver una bonificació a la qual de ben segur s’acolliran tots els propietaris, amb la qual cosa es guanyarà un temps de marge per poder negociar una altra tributació i, probablement, tornar a modificar la graella. Tornar a aprovar canvis a l’ordinació per, segurament, aprovar una reducció de la radicació d’activitats comercials relacionada amb els HUT. 

Comentaris (8)

Trending