Els nous advocats demanen als tribunals que emprin més les penes alternatives

Des del 2015 fins ara tan sols en tres casos, entre els adults condemnats, s’ha recorregut als treballs en benefici de la comunitat

-
-
Els nous membres del Col·legi d’Advocats d’Andorra, a banda de demanar més diàleg a tots els operadors judicials, reclamen que els tribunals recorrin més a les penes substitutòries i no tant a les coercitives en el cas que això suposo o pugui suposar un benefici per al condemnat. Una de les noves col·legiades, durant l’acte de la imposició de la toga, va recordar que des del 2015 només hi ha hagut tres casos entre els condemnats adults en què s’ha acabat substituint la pena de presó per treballs en benefici de la comunitat.

Els nous lletrats consideren que es fa una infrautilització de l’article 49 del Codi penal, que estableix la possibilitat de substituir algunes condemnes o part d’aquestes per activitats de caràcter social que suposin un bé per al conjunt de la societat. Els nous col·legiats, i en aquest cas la lletrada Melanie Cachafeiro, va destacar “la pèrdua d’oportunitat social increïble” que suposa no acudir més a aquest tipus de penes substitutòries, que evidencien alhora molt més el caràcter de resocialització que haurien de representar les institucions judicials i penitenciàries.

Els lletrats van recordar que hi ha casos que el pas d’una persona per una reclusió és evident que pot suposar més un problema que un benefici, ja que a més a més de no contribuir a la seva reinserció social el que s’està fent és posar traves a la possibilitat de retrobar-se en el camí adequat atès que moltes condemnes acaben suposant una fractura entre el penat i la seva família, la seva feina o els estudis i això encara té un efecte més negatiu. Una negativitat que es podria pal·liar o fer desaparèixer recorrent als treballs en benefici de la societat que la legislació ja preveu.

Comentaris

Trending