Els investigadors estrenyen el setge sobre el proveïdor del narcopís 

Les dues detingudes s’encarregaven suposadament de ‘reclutar’ menors, animant-los a fugir de casa i facilitar-los estupefaents a canvi de vendre’n o cometre furts de mercaderies

-
-
La investigació de l’operació batejada com a ‘Redbull’ se centra ara en detenir l’home que proveïa de droga el narcopís desmantellat dimecres a la tarda. El setge contra el sospitós, que ja tindria antecedents, s’hauria anat estrenyent les darreres hores i, de fet, moltes de les preguntes que els investigadors han estat fent als menors que ha citat a declarar l’autoritat judicial han anat encaminades a mirar de ‘descobrir’ adults implicats en la trama. La col·laboració dels adolescents no sempre ha estat fluïda però sí que s’haurien obtingut informació i detalls sobre el funcionament del pis que lideraven suposadament les dues detingudes.

De fet, una de les arrestades, que tot apunta que aquesta mateixa nit ingressarà a presó, era la inquilina de l’habitatge, al carrer del Pui. Igual que la segona detinguda, totes dues eren a lloc quan hi va haver l’incident del 23 de desembre amb una batussa que va obliga a intervenir la policia i que va ser el detonador perquè la investigació sobre el suposat consum de drogues al nucli antic d’Andorra la Vella es judicialitzés i prengués força. Les dues noies, de 22 i 23 anys, una d’elles més establerta a la Seu que no pas al Principat, fet que encara reforça l’empresonament preventiu, haurien actuat presumptament com a esquer amb els menors. I les menors, perquè hi ha diverses noies implicades.

En alguns moments puntuals, en el petit apartament desmantellat s’hi haurien arribat a aixoplugar fins a una vintena de persones

De fet, a banda de les dues detingudes, per ordre judicial s’ha ingressat al centre de salut mental una menor tutelada per l’Estat que tot i ser usuària de la Gavernera està més fora que dins. Tot sovint massa dies fugida a Barcelona i entorns i el dia de Sant Esteve ja s’havia escapat de l’hospital després de l’enèsim retorn al país. Aquesta menor també és una de les grans animadores perquè altres adolescents gosin provar l’aventura de deixar els seus domicilis. Molts d’ells han acabat coincidint en un moment o altre al pis del carrer del Pui.

En alguns moments puntuals, s’hi haurien arribat a aixoplugar fins a una vintena de persones en un pis que no passa de ser un apartament, un estudi. L’escorcoll de dimecres a la nit no va permetre recuperar grans quantitats d’estupefaent. Tot just algunes restes. Però sí que s’haurien recuperat alguns estris i altres elements -objectes procedents de furts- i segons fonts properes a la investigació hi hauria prou elements per incriminar les detingudes i acusar-les del presumpte delicte d’inducció a menors d’edat a l’abandonament de la llar familiar, subministrament il·lícit de droga a aquests i cessió i consum d’estupefaents.

La presa de declaracions als menors s’han centrar molt a recollides dades per saber com funcionava el grup i per identificar els adults implicats

Més encara, hi ha més que sospites que suposadament les detingudes tenien el suficient poder de convicció per ‘obligar’ els menors a cometre furts de mercaderia -i amb el que obtenien venien a pagar, per dir-ho d’alguna forma, la droga que les mateixes acusades els facilitaven- i fins i tot alguns dels menors mateixos es convertien en petits correus o camells de droga. És clar, però, que els estupefaents no arribaven al pis per art de màgia. De fet, ni tan sols les arrestades -que han passat a disposició judicial aquest divendres al tomb de les 4 de la tarda- serien les que anirien a cercar el producte, sinó que els venia almenys d’un proveïdor que la policia ja tenia suposadament identificat. 

En principi, i més enllà de la noia ingressada al centre de salut mental, els responsables de la investigació, començant per la batlle que dirigeix la instrucció, no tenen la intenció de detenir cap dels menors. El fet que hagin hagut d’acudir al despatx de policia acompanyats d’advocat i familiars ja hauria de ser un pas, encara que alguns d’ells no és pas la primera vegada que fan la mateixa operació. I que ja són coneguts per la policia i encara més pels serveis socials del Govern.

La investigació també haurà de permetre descartar -o no- l’existència de més pisos que tinguessin una funció similar. De fet, ja hi havia aquesta sospita abans de l’incident del 23 de desembre que va acabar amb el primer episodi de ruixamenta de gas pebre, en aquella ocasió al servei d’urgències de l’hospital. Però l’opció de ‘diversificar’ l’activitat s’hauria suposadament donat encara més des d’aquella data. L’arrendatària del pis -i ara una de les detingudes- ja hauria sigut conscient que podia estar en l’ull de l’huracà i, de fet, l’activitat entorn a aquell domicili hauria afluixat.

Comentaris (1)

Trending