Els funcionaris de presons estan a l’expectativa de l’auditoria ‘anti-fugides’ i la jubilació del director

Dos experts de l’administració penitenciària francesa avaluen des de dilluns els sistemes de seguretat de la Comella i el cas de l’evasió d’un pres que hi va haver l’octubre

-
-
Hi ha expectació i expectativa al centre penitenciari. Des de dilluns, dos antics alts comandaments d’institucions penitenciàries franceses ara integrats a les direccions inter-regionals de París i Tolosa estan avaluant els sistemes de seguretat de la Comella. L’encàrrec el va fer el ministeri d’Interior andorrà arran de la fuga d’un pres que hi va haver l’octubre passat. Els funcionaris també estan a l’expectativa d’un possible relleu en la direcció de la presó. L’actual màxim responsable, Francesc Tarroch, podria acollir-se a la jubilació el mes que ve.

Els dos experts de l’administració penitenciària francesa van arribar diumenge a la nit al Principat i des de dilluns estan duent a terme un treball molt meticulós, segons que han explicat diverses fonts. Sense fer soroll, però interessant-se per tot, els dos antics comandaments de presons ara en tasques d’inspecció van recopilant dades segons que han explicat les fonts. El ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, ha explicat que aquest divendres acabaran la feina de camp i llavors elaboraran el pertinent informe que han de sotmetre als seus superiors jeràrquics abans de lliurar-lo al Govern andorrà. Per tant, els resultats trigaran un temps encara en ser a l’abast de les autoritats del Principat.

Les fonts consultades han explicat que els dos inspectors tenen una doble missió. Analitzar el centre penitenciari quant a la seguretat per tal de fer recomanacions de futur i incorporar millores i noves mesures però, també, avaluar què va passar durant l’evasió i determinar què és el que va fallar. Això podria originar l’obertura de nous expedients disciplinaris més enllà dels tres en curs, que afecten funcionaris de l’escala bàsica que aquella jornada estaven a garites de pati o al centre de comandament d’imatges (CECO).

Francesc Tarroch està a punt d’arribar a l’edat per jubilar-se i no està clara la seva continuïtat tot i que des del ministeri se li ha ofert seguir sense que això afecti la pensió que ha de percebre com a policia

Els expedients actualment oberts continuen fent el seu curs, mentre no està clar si hi haurà o no canvis en la direcció. L’actual director, Francesc Tarroch, és un comandament de policia que per decisió política va ser afectat a Institucions Penitenciàries. Segons diverses fonts, ara que arriba a l’edat de jubilació, hauria de retornar al cos de l’ordre per poder beneficiar-se, per dir-ho així, d’aquelles condicions de pensió de jubilació que li pertoquen donat el temps que ha exercit i el nivell professional que al seu dia va assolir.

Els funcionaris del centre penitenciari estan a l’expectativa de què passa. I si hi ha relleu al capdavant de la institució. En aquest cas, el dubte és saber qui se situaria al capdavant, si algú que ja forma part del cos, com podria ser el director adjunt Ismael Alarcón, o si es buscaria un recanvi de l’exterior, com és el cas actual, ja que Tarroch prové de la policia, igual com al seu dia hi va haver el comissari Frederic Gutiérrez. En tot cas, segons ha pogut saber l’Altaveu, des del ministeri s’hauria proposat Tarroch una continuïtat d’any a any i sempre ajustant-se a la normativa vigent perquè pugui percebre la pensió de jubilació com a policia que li pertoca.

Més enllà d’això, segons les fonts, el neguit els presos preventius continua després de l’impuls d’una carta signada per quinze reclusos. La missiva que s’ha publicitat per diverses bandes, i que tot indica que s’està mirant de propagar a Espanya, ja que molts dels presos afectats són d’aquell país, també està sent analitzada pels responsables penitenciaris. Es miren d’ajustar internament tots aquells protocols i tractaments que es denuncien com a no normals, però les fonts consultades asseguren que la majoria de queixes són derivades del funcionament dels tribunals, i aquests gaudeixen d’una independència que només es pot avaluar per altres mecanismes. 

Etiquetes

Comentaris

Trending